xcounter
#

"Невидимий" для рашистів та може тягти за собою 30 тонн вантажу: ЗСУ протестували новітню зброю

53423
Роботизована платформа THeMIS в Україні. Фото: АрміяInform
Роботизована платформа THeMIS в Україні. Фото: АрміяInform

Як українські військові тестували нову роботизовану платформу

Збройні Сили України протестували на полігоні можливості роботизованої платформи THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics – ця розробка вже невдовзі буде допомагати нашим військовим евакуювати поранених на полі бою та виконувати інші задачі. Про те, як проходили випробування робота, розповідає видання АрміяInform.

Так, навчання передбачали операцію з евакуації двох військових з невеликого підрозділу, який під час виконання завдання потрапив у засідку – роботизована платформа THeMIS виїхала на місце події за заздалегідь визначеним маршрутом та успішно виконала завдання з евакуації.

Читайте також: Два в одному: як робот THeMIS допомагав естонським артилеристам під час навчань з бойовою стрільбою
THeMIS роботизована платформа
Українські військові працюють з платформою THeMIS. Фото: АрміяInform

Як відзначає оператор безпілотної платформи THeMIS Олексій, основна перевага цієї платформи у тому, що для противника вона фактично "невидима" завдяки тому, що використовує захищену лінію, а також "фонить" не настільки сильно, щоб ворог міг засікти її своїми засобами РЕБ.

Ще одна перевага цієї платформи, яку відзначає Олексій – це здатність THeMIS працювати за будь-яких погодних умов. Крім того, робот має чудову прохідність – може долати підйоми у 35 градусів та не "боїться" багнюки. Також THeMIS має "тихий" режим роботи двигуна, коли його майже не чутно.

Попри те, що основною задачею цієї безпілотної платформи буде евакуація поранених, список задач, які може виконувати THeMIS на полі бою – значно ширший, зокрема, він може тягнути за собою до 30 тонн вантажу на колесах – як приклад можна згадати, як цей робот зміг відбуксирувати 32-тонну французьку бойову машину піхоти VBCI.

Водночас у планах українських військових – посилити цей зразок додатковою бронею та маскуванням.

Нагадаємо – безпілотна платформа THeMIS була закуплена для ЗСУ у рамках проекту "Журавель", який заснований нардепом Петром Порошенком та волонтерами з формування "Госпітальєри".

Читайте також: Антидронова інтеграція: безпілотна платформа THeMIS зможе боротися з БПЛА та баражуючими боєприпасами