xcounter
#

Неприємна річ для рашистів: як 45-а бригада захищає свої гаубиці від "очей" армії РФ литовським "Вбивцею орків"

8043
Фото: 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ
Фото: 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ

Наші військові активно заважають ворогу проводити розвідку

Боєць 45-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил України Тарас Ратушний розповів, як бригада використовує новітні антидронові гвинтівки у боях з російською окупаційною армією.

Частина про антридронову зброю – з 10:59

Читайте також: Антидронові рушниці вже на передовій й допомагають знешкоджувати ворожі БПЛА (відео)

На озброєнні бригади – литовські антидронові рушниці EDM4S Sky Wiper, які у незначних кількостях постачалися ЗСУ ще у 2021 році. Крім того, у червні 2022 року литовці придбали для ЗСУ ще 110 одиниць такої зброї, яку прозвали "Вбивця орків".

антидронова рушниця
Оптичний приціл литовської антидронової рушниці. Скріншот з відео 45-ї ОАБр

"Це наш, фактично, портативний РЕБ, який ми зачищаємо небо над собою від ворожих БПЛА. Працює на кілька кілометрів, змонтована на базі реальної зброї, є оптичний приціл, якщо ми знаємо, де знаходиться безпілотник, можемо по ньому працювати", – розповідає Тарас.

Він зауважує, що російські військові дуже не люблять цю зброю, оскільки вона "змушує" їх шукати все нові й нові безпілотники для оснащення підрозділів.

Антидронова рушниця EDM4S Sky Wiper розроблена литовською компанією NT-Servise і призначена для боротьби з ворожими БПЛА шляхом придушення сигналів керування.

антидронова рушниця
Боєць ЗСУ з антидроновою рушницею виробництва литовської компанії NT Service на Донбасі / Фото: ТСН

Зброя досить проста у використанні і ще до початку повномасштабної війни була протестована українськими військовими під час бойових дій в зоні ООС.

Читайте також: ЗСУ отримають БПЛА Black Hornet: фантастичний кишеньковий дрон на 32 грами з тепловізором