xcounter
#

NASA готує до відправки на Марс зграю робособак

NASA готує до відправки на Марс зграю робособак
3792

NASA хоче відправити на Марс зграю робособак. Концепція Mars Dogs була представлена два тижні тому на AGU Fall Meeting - це одна з найбільших у світі віртуальних наукових конференцій. NASA розглядає можливість застосування таких систем ще з 2018 року - тепер ці плани можуть успішно втілитися в життя.​

До цього часу для вивчення Марса застосувались роботизовані платформи, які пересувались за допомогою чотирьох-або шестиколісного шасі. Це виглядає оптимальним рішенням, бо не вимагає складної системи управління і дозволяє зберігати стійкість - наприклад, у порівнянння з іншими типами роботів.

Однак така звична конструкція не дозволяє заглиблюватись у печери, долати скелі і схили. Тож на конференції AGU Fall Meeting інженери в рамках концепції Mars Dogs запропонували вивчати марсіанські печери і скелі за допомогою чотириногих собакоподобних роботів.

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"

"Марсіанськими собаками" стануть модифіковані конструкції роботів від компанії Boston Dynamics. Майбутні бездушні марсіанці отримали назву Au-Spot.

робот від компанії Boston Dynamics
Чотириногий робот від компанії Boston Dynamics

Передбачається, що використання собакоподобних роботів дозволить вивчати важкодоступні райони Марса. Au-Spot будуть більш маневрені, аніж звичні марсоходи.

Вони також зможуть аналізувати перешкоди на своєму шляху за допомогою спеціальних датчиків і ПО, обирати оптимальні шляхи і складати віртуальні мапи печер і підземних тунелів.

Якщо раптом при пересуванні на складній місцевості чотириногий робот впаде, він без проблем зможе піднятися і продовжити свій шлях. Власне, такі можливості роботів від компанії Boston Dynamics вже відомі - бо їх навіть американська армія вже готова брати для охорони аеродромів та військових баз.

Роботи від компанії Boston Dynamics
Роботи від компанії Boston Dynamics вже вчаться охороняти аеродроми та військові бази

Інженери пропонують використовувати для вивчення цікавих, але важкодоступних районів Марсу "зграю" з трьох роботів. На одному з них буде встановлено радіоізотопне джерело енергії, що зробить систему незалежною від Сонця.

Тож робот зможе перебувати під поверхнею планети тривалий час. Дві з трьох робособак будуть пов'язані тросом-кабелем, ще одна - з маніпулятором - буде автономною.

Інженери NASA пропонують використовувати для вивчення важкодоступних районів Марсу "зграю" з трьох роботів.

Зараз роботів концепції Mars Dogs вже тестують на Землі і навчають проходити різні перешкоди - долати тунелі, підніматися сходами і пандусами, пересуватися складними ландшафтами, що нагадують поверхню і печери Марса. Очікується, що використання Au-Spot цілком може зробити революцію в дослідженні Червоної планети.

Читайте також: Вперше за три роки: у Мінстратегпромі взялися за космічну галузь