xcounter
#

На Саудівську Аравію у 2020 році припало більше третини ракетно-космічного експорту України

5587
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК "Сапсан/Грім"
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК "Сапсан/Грім"

Арабська країна минулого року в кілька разів випередила за обсягами поставок країни ЄС

Про результати господарської діяльності підприємств, що входять до складу Державного космічного агентства України у 2020 році повідомив його Голова - Володимир Тафтай.

Зокрема, під час публічного звіту, очільник ДКАУ зауважив, що серед найважливіших завдань, які вдалося виконати торік, окрему позицію займає створення космічної техніки на експорт.

Читайте також: В Росії вже почали шукати захист від українського ОТРК "Сапсан"
ДКАУ
Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай під час публічного звіту за минулий рік / Фото: ДКАУ

За його словами, головним покупцем космічної техніки були США та Саудівська Аравія, на які припадає понад 70% загального обсягу експорту.

"Географія експорту продукції наших підприємств виглядає таким чином: найбільше експортується продукції в США – 36,4%, Саудівську Аравію – 34%, Китай – 9,9 %, Корею – 8,4 %, ЄС – 5,7%", - відзначається в повідомленні прес-служби ДКАУ.

Антарес
Завантаження двох комплектів головної частини першого степеня ракети-носія Antares, що були виготовлені в Україні / Фото: КБ "Південне"

При цьому відомо, що минулого року для США було виготовлено матеріальну частину основної конструкції першого ступеня до двох ракет-носіїв Antares та забезпечено їх пуски.

Антарес
Перша ступінь ракети-носія Antares в цеху збирання ракети

Хоч конкретна вартість послуг української сторони не відома, роботи з виготовлення 27 метрового (маса без палива 20,6 тонни) першого ступеню має коштувати чимало (пуск ракети-носія Antares коштує близько $80 млн).

Антарес

На українську сторону припадають - виготовлення (цю ділянку робіт виконують на ДП "Південмаш") ємностей для палива першого ступеню, баків високого тиску, клапанів, датчиків, системи подачі палива і живлення, труб, проводів і іншого пов'язаного з ними обладнання (тобто практично вся "начинка" першого ступеню окрім власне двигуна). Своєю чергою, КБ "Південне" є розробником та контролером.

Vega
Для європейської ракети-носія Vega в Україні виготовляють двигуни четвертого ступеня РД-843

Що цікаво, на Європейський союз, для якого в Україні у 2020 році зробили (та забезпечили запуск) 2 блоки маршових двигунів четвертого ступеня до ракет-носіїв Vega, минулого року прийшлося лише 5,7% експорту. Тоді як на Саудівську Аравію майже стільки ж, як на США.

Як відомо, Саудівська Аравія не співпрацює з Україною у створенні космічних ракет, зате замовила створення оперативно-тактичного ракетного комплексу "Грім-2".

Сапсан
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК "Грім" на виставці "Зброя та Безпека-2018"

У вересні 2019 року в оглядовому відео присвяченому 90-річному ювілею ДП "НВО "Павлоградський хімічний завод" повідомлялося, що "багатофункціональний високоточний оперативно-тактичний комплекс "Грім" готовий до льотних випробувань, навчання військових та реалізації державного оборонного замовлення".

Дещо раніше також була оприлюднена інформація про плани з випробувань нового ОТРК у Саудівській Аравії, що мали відбутися наприкінці 2019 року.

Сапсан
Макет балістичної ракети для комплексу "Сапсан/Грім" / Фото: УМП

Що саме виготовили й поставили в арабську країну минулого року підприємства ДКАУ наразі не повідомляється, однак, з огляду на інші постачання (США та ЄС), вартість цих виробів може становити багато мільйонів доларів (якщо не десятки).

Варто додати, що минулого місяця ц.р. Міністр оборони України Андрій Таран повідомив, що у цьому році оборонне відомство планує укласти контракт з виготовлення першої дослідної батареї оперативно-тактичного комплексу "Сапсан" (українська версія ОТРК "Грім-2" з підвищеною дальністю польоту).

Сапсан
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК базується на новому колісному шасі високої прохідності з формулою 10х10. Але, скоріш за все, платформа під ОТРК буде іншою

За його словами, наразі "ступінь готовності всього проекту вже перевищив 80%".

Читайте також: Україна впродовж п’яти років може отримати космічне угруповання з трьох супутників