xcounter
#

Морська охорона вперше у 2021 році вивела на маневри свої бронекатери "Джміль"

6240
ДПСУ досі має чотири катери радянського проекту 1204
ДПСУ досі має чотири катери радянського проекту 1204

​Ці катери в рамках навчань Riverine-2021 виконували завдання по підтримці висадки десанту на берег ріки Дунай

Військові України та Румунії продовжують проведення спільних навчань Riverine-2021. У другий день цих маневрів був проведений тактичний епізод висадки десанту на ділянку берега ріки Дунай, аби очистити захоплений об’єкт від ворога.

Особливість цього епізоду – Морська охорона ДПСУ вперше вивела для проведення маневрів свої броньовані артилерійські катери радянського проекту 1204 "Джміль". Про це свідчить повідомлення прес-служби ВМС України.

Читайте також: Українські Т-80 та британські стрільці знищили "десант противника" на Приазов’ї
Кораблі та катери ВМС України та румунської Дунайської флотилії йдуть двома кільватерними колонами до місця проведення нового епізоду навчань Riverine-2021, фото - прес-служба ВМС України

За легендою другого дня навчань Riverine-2021, противник захопив важливий інфраструктурний об’єкт на одному з берегів Дунаю.

Для деблокування об’єкту командування навчань спланувало висадку тактичного десанту. Перший загін морських піхотинців ВМС України прибув до місця висадки на гвинтокрилі Мі-8. Морські піхотинці десантувались посадковим способом, знищили виялені сили противника, та утримували ділянку узбережжя до прибуття основних сил.

Морські піхотинці Військово-Морських Сил України висаджуються із гвинтокрила Мі-8 під час навчань Riverine-2021, фото - прес-служба ВМС України

Основні сили десанту прибули на десантному катері "Сватове". Підтримку при цьому надавали бойові катери румунської Дунайської флотилії, малі броньовані артилерійські катери ВМС України та власне бронекатери проекту 1204 "Джміль" Морської охорони ДПСУ.

Об’єднавшись, морські піхотинці звільнили захоплений ворогом об’єкт та надали змогу відновити його роботу.

Морські піхотинці Військово-Морських Сил України готуються до висадки з носової апарелі десантного катеру "Сватове" під час навчань Riverine-2021, фото - прес-служба ВМС України

Також зазначається, що цього ж дня кораблі- учасники Riverine-2021 відпрацювали проводкуза тралами по замінованій ділянці русла ріки, тактичне маневрування, проведення доглядової операції та порятунок людини, що впала за борт.

Варто окремо наголосити, що до цього моменту, протягом 2021 року Морська охорона Держприкордонслужби не виводила на маневри та навчання свої катери проекту 1204 "Джміль" (однак це не виключає можливості, що ці кораблі могли просто нести повсякденну службу по охороні вод біля гирла Дунаю).

Бронекатери "Джміль" Морської охорони України проводять спільні маневри з кораблями румунської Дунайської флотилії під час навчань Riverine-2021, фото - прес-служба ВМС України

Найбільш "свіжа" новина по темі катерів проекту "Джміль" Морської охорони – в 2019 році ДПСУ замовляла ремонт трьох таких кораблів, під час якого мало бути проведене оновлення конструкцій корпусу, агрегатів та систем озброєння катерів проекту 1204.

За наявними даними, Україна в строю зберігає чотири бронекатери проекту "Джміль".

Спуск на воду одного із бронекатерів проекту "Джміль" Морської охорони після проведеного ремонту в 2019 році, фото з відкритих джерел
Читайте також: Збройні Сили підняли у повітря Мі-24П для проведення навчань "Об’єднані зусилля-2021"