xcounter
#

Мешканців окупованого Донбасу вербують для протиправних дій в Білорусії: стали відомі окремі подробиці

1130
Окупація Донбасу почалася із вторгнення російських спецпризначенців під виглядом “ополченців” Ґіркіна-Стрєлкова
Окупація Донбасу почалася із вторгнення російських спецпризначенців під виглядом “ополченців” Ґіркіна-Стрєлкова

РФ може повторити "український" сценарій 2014 року в Білорусі. На окупованих територіях вербують "досвідчених" у блокуванні державних установ мешканців та силовиків

Як стало відомо Defense Express з власних джерел, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей "військові комісаріати" так званих "ДНР" та "ЛНР", які по своїй суті є вербувальними пунктами ЗС РФ, здійснюють вербування місцевих мешканців на "виконання завдань на території іншої держави".

При цьому, охочім пропонується "гарний заробіток, без участі в реальних бойових діях, а лише в заходах по блокуванню державних установ і організацій та участі в протестних акціях".

Читайте також: Як РФ застосовує ССО проти України

Відповідальним за набір бажаючих є 14 БТрО ЛНР – колишній батальйон "Призрак". У якості "іншої країни" в ході персональних співбесід з "добровольцями" називають Республіку Білорусь.

Варто зазначити, що подібні групи завербованих в РФ та на території України "добровольців", на початку 2014 року діяли в Автономній Республіці Крим, а також на території материкової України. При цьому їх керівництво здійснювалося представникам спеціальних служб РФ, а для виконання завданні також залучалися підрозділи російських сил спеціальних операцій. Дані групи організовували масові заворушення громадян, блокували державні установи України, шляхи та маршрути пересування українських силовиків та ін. Це, в подальшому сприяло тимчасовій окупації РФ частини території України.

Затримання "вагнерівців" в Республіці Беларусь

Нагадаємо, 29 липня 2020 року правоохоронні органи Білорусі затримали під Мінськом 33 бійців приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер". Як спочатку повідомили місцеві ЗМІ, з посиланням на силовиків, найманці прибули "для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії".

Керівник білоруської слідчої групи Олександр Агафонов в ефірі каналу ОНТ заявив: "Усі затримані допитані за участю захисників. Їх свідчення непослідовні, а цілі перебування в Республіці Білорусь суперечливі. 11 осіб мали намір летіти до Венесуели, 15 слідувало в Турецьку Республіку, 2 на Кубу, 1 – в Сирію, один взагалі не знав, куди летить. Троє свідчити відмовилися".

За словами Агафонова, у росіян були на руках квитки до Стамбулу, однак летіти туди вони не мали наміру, а придбання квитків було лише спробою забезпечити собі алібі.

Серед затриманих були також громадяни України з числа посібників російського агресора. Відповідний список затриманих під Мінськом "вагнерівців" Україна отримала від Білорусі.

Пізніше Офіс генерального прокурора України оголосив 28 затриманим у Білорусі "вагнерівців" про підозру за фактом участі у терористичній організації та вчиненні злочинів на Сході України. Росія наголосила на тому, що всі затримані росіяни, однак українська сторона наполягає - серед них є 9 українців.

За словами генпрокурора України Ірини Венедиктової, наразі органом досудового розслідування готуються клопотання про екстрадицію, після отримання яких Офісом генпрокурора будуть направлені відповідні запити до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь. При цьому, рішення про видачу зазначених осіб буде прийняте "після одержання запитів білоруською стороною".

Питання екстрадиції затриманих у Білорусі учасників воєнних дій на Донбасі в середу 05 серпня ц.р. із Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком обговорив і Президент України Володимир Зеленський. Український президент висловив переконання, що причетним до дій незаконних формувань на Донбасі не вдасться уникнути справедливого покарання. "Сподіваюся, що всі підозрювані в терористичній діяльності на території України будуть нам передані для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з чинними міжнародно-правовими документами", – сказав глава держави.

Відомо, що ПВК "Вагнер" пов'язують з наближеним до президента РФ бізнесменом Євгеном Пригожиним, її найманці воюють в Сирії, Лівії, на сході України. "вагнеровцев" використовують для "брудної" роботи. Це дозволяє Кремлю заявляти про те, що регулярна армія в конфліктах в багатьох гарячих точках не бере, російських військових "там немає", і Росія до них не причетна.

Читайте також: Російські найманці та їхня військова техніка масово засвітились у Лівії (фото та відео)