xcounter
#

Російські найманці та їхня військова техніка масово засвітились у Лівії (фото та відео)

3201
Лівія, ПВК "Вагнер"
Лівія, ПВК "Вагнер"

ЗРГК "Панцирь-С1"на шасі КамАЗ, бронемашини "Тигр-М", 152 мм гаубиця 2А65 "Мста-Б" та численні добре екіпіровані та озброєнні військові з незвичними для Лівії "слов’янськими" обличчями були помічені в останні дні численними свідками

Днями в мережі з’явилося відразу декілька знімків та відео на яких спостерігачі ідентифікували російських найманців з так званої ПВК "Вагнер".

Численні докази присутності російських найманців, що воюють на боці сил Лівійської національної армії генерала Халіфа Хафтара, стали помітні на тлі масштабного наступу військ Уряду національної єдності.

Читайте також: БПЛА Bayraktar TB2 в Лівії знищив ЗРГК "Панцирь-С1" на шасі КамАЗ (відео)
Лівія ПВК
Російські найманці тікають з лівійського міста Тархуна. В складі колони 152 мм гаубиця 2А65 "Мста-Б" та бронемашина "Тигр-М"

Зокрема, російські бойовики засвітилися під час відступу з лівійського міста Тархуна. На фото та відео можна побачити бійців так званої ПВК "Вагнер" та окремі зразки їх озброєння (гаубиця 2А65 "Мста-Б", бронемашини "Тигр-М" тощо).

Не менш цікаве відео з'явилося 23 травня. На ньому була знята військова колонна, до складу якої, окрім звичних для цієї місцевості пікапів з озброєнням, входили ЗРГК "Панцирь-С1" на шасі російського КамАЗ-6560 8х8 та дві бронемашини "Тигр-М".

Лівія ПВК
ЗРГК "Панцирь-С1"на шасі російського КамАЗ-6560 8х8 та бронемашина "Тигр-М" в складі військової колони

Нагадаємо, це вже другий ЗРГК "Панцирь-С1" на базі КамАЗу, що був помічений у Лівії. Один з таких комплексів був знищений кілька днів тому турецькими ударними безпілотниками Bayraktar TB2. До цього в Лівії бачили лише комплекси, що були поставлені у 2009-2013 роках ОАЕ (версія "Панцирь-С1Э" на шасі MAN-SX45).

Лівія ПВК
Російські найманці з ПВК "Вагнер" евакуюються з Тархуни

Однак не завжди російським найманцям вдавалося вчасно втекти від військ УНЄ. Так, 22 травня ц.р. сили Уряду національної згоди показали тіло й особисті речі, ймовірно, громадянина Росії, який загинув під час боїв на півдні лівійського міста Триполі, звідки відступили сили Хафтара.

Лівія ПВК
Ліквідований на півдні Триполі силами УНЄ російський найманець з позивним "Хунгуз"

Неподалік від того місця військові УНЄ захопили будівлю, яка, ймовірно, використовувалося інженерним підрозділом російської ЧВК. В ній були знайдені осколкові міни МОН-200, документація, схеми та різні засоби для мінування місцевості.

Лівія ПВК
Міни, схеми та документація, що були залишені в будівлі на півдні Триполі інженерним підрозділом ПВК "Вагнер"

Таким чином, можна стверджувати, що успіхи військ Уряду національної згоди, в яких чи не основну роль відігравало вдале застосування турецьких оперативно-тактичних комплексів Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina, також вкотре демаскували російську присутність у цій африканській країні.

Цілком вірогідно, що незабаром ми побачимо у Лівії другий раунд масштабного протистояння турецької та російської техніки. Як це було на півночі Сирії кілька місяців тому.

Читайте також: У Лівії знищено вже 15 ЗРГК "Панцирь-С1" російського виробництва (відео)