xcounter
#

Майже вдвічі менше російських БПЛА над західним берегом Дніпра: вимушені економити, бо часто збивають

3340
Збитий російський БПЛА "Орлан-10". Фото: Командування ДШВ ЗСУ
Збитий російський БПЛА "Орлан-10". Фото: Командування ДШВ ЗСУ

Російська армія не так сміливо використовує свої дрони

Російська армія стала менше "ризикувати" своїми безпілотними літальними апаратами – зокрема, 5 вересня "Одеський журнал" повідомив про 27 вильотів російських БПЛА над західним берегом Дніпра у порівнянні з середнім показником 50 на день протягом. Про це йдеться у звіті британської розвідки.

БПЛА форпост
Російський БПЛА "Форпост"

"Протягом останніх років російська доктрина відводить все більш помітну роль БПЛА, зокрема для виявлення цілей та завдання артилерійських ударів. Безпілотники можуть бути вразливі як до кінетичної взаємодії, коли їх безпосередньо збивають, так і до електронних завад", – зазначають британці.

Читайте також: РФ втрачає свої "літаючі танки" та БПЛА, зенітні ракетні підрозділи ПС ЗСУ ефективно нищать рашистів у небі

Наприклад, нещодавно у мережі з’явилися фото із БПЛА, який, як стверджується, був збитий за допомогою антидронової рушниці.

Водночас, як зазначають у британській розвідці, з урахуванням бойових втрат (БПЛА оперативно тактичного рівня за даними Генштабу ЗСУ – прим. DE) РФ з усіх сил намагається підтримувати свої запаси БПЛА, але задача ускладнюється нестачею компонентів, які російська "оборонка" не може дістати через санкції.

втрати армії РФ
Втрати російської армії станом на 6 вересня 2022 року

"Обмежена доступність розвідувальних БПЛА, ймовірно, погіршує тактичну ситуаційну обізнаність командирів і ускладнює російські операції", – підсумовують у британській розвідці.

Mohajer-6
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA

Водночас нещодавно парк російських БПЛА, ймовірно, поповнився новими іранськими дронами – водночас наскільки вони будуть ефективними на полі бою наразі невідомо.

Читайте також: Ловити безпілотники сіткою, лазером та іншими БПЛА або як у РФ бойового робота перетворюють на "ловця дронів"