xcounter
#

Ловити танки пострілами з буксированої гаубиці на 70 км: новий 155-мм снаряд Ramjet пройшов чергові випробування

66563
Ввалити новим снарядом можна буде і з буксированої гаубиці M777
Ввалити новим снарядом можна буде і з буксированої гаубиці M777

Цей артилерійський снаряд здатний знищувати цілі у русі на значних відстанях

Компанії Boeing та Nammo провели спільні випробування снаряда Ramjet 155, що створюється у рамках зусиль армії США з модернізації своєї високоточної зброї, розповідають у виданні Popular Mechanics.

Випробування, про які компанії повідомили минулого тижня, були проведені 28 квітня у випробувальному центрі Andøya в Норвегії – під час тестувань прямоточний повітряно-реактивний двигун снаряда успішно загорівся та "продемонстрував стабільність польоту з добре контрольованим процесом згоряння двигуна".

Читайте також: Неймовірне з сюрпризами: нова далекобійна гармата армії США таки влучила у ціль на відстані у 70 км

Cпільна розробка американської та норвезької компаній артилерійський снаряд Ramjet 155 може знищувати цілі на відстані до 70 км та уражати рухомі цілі. Наразі цей боєприпас проходить випробування – він знаходиться у розробці з 2019 року, коли Армія США профінансувала його у рамках програми XM1155 Extended Range Artillery Projectile.

ERCA гаубиця 70 км дальність
Програма Extended Range Cannon Artillery (ERCA) має кардинально оновити можливості ствольної 155-мм артилерії

Артилерійський снаряд Ramjet оснащено прямоточним повітряно-реактивним двигуном – такий снаряд матиме декілька переваг. По-перше, йому треба менше бортового палива, по-друге, на відміну від інших снарядів, двигун Ramjet може пришвидшуватися на більших відстанях і вражати ціль на більшій швидкості.

Серед недоліків снаряда – його вартість, а також дещо нижча вибухова потужність. Разом з тим, високу ціну снаряда нівелює його неймовірна точність, а також здатність "наздоганяти" ворожі машини, що тікають з поля бою – інакше кажучи, знищувати танки та іншу зброю у русі.

Що цікаво, такий снаряд зможе застосовуватися не тільки з новітніх гаубиць ERCA, які розробляють у США, але й з САУ M109A7 і навіть буксированої гармати M777.

ramjet 155
Артилерійський боєприпас Ramjet 155

Водночас у Popular Mechanics відзначають – новий снаряд змінить правила гри тільки разом з розвідувально-ударною системою, яка об’єднує БПЛА та інші джерела збирання розвідувальних даних з артилерією дальньої дії, яка зможе знищувати ворога снарядами без ризику бути ураженою у відповідь.

Читайте також: Високоточні 155-мм снаряди зносять башти російським БТР: видовищне відео роботи артилеристів ЗСУ