xcounter
#

​Lockheed Martin активізує продаж F-16 для країн, які не можуть дозволити собі F-35

2310
F-16 від ​Lockheed Martin
F-16 від ​Lockheed Martin

Багатофункціональний винищувач F-16 четвертого покоління будуть активніше просувати для країн Африки, Азії та Південної Америки

Американська компанія Lockheed Martin очікує чергову хвилю міжнародних продажів F-16 у країнах, які не можуть дозволити собі новітні F-35. Мова, в першу чергу, йде про країни Африки, Південної Америки та Південно-Східної Азії. Про це заявив головний фінансовий директор компанії Кеннет Поссенріде.

Саме продаж F-16 може покращити стан Lockheed Martin, який зараз потерпає від наслідків панднемії коронавірусу, зізнались у компанії. Як виявилось, через поширення COVID-19, виробництво F-35 сповільнилось - існують серйозні проблеми у логістиці та постачанні комплектуючих. Водночас, на виробничій лінії F-16, яка була у 2019 році перенесена з Форту-Ворта, штат Техас, до міста Грінвіль, штат Південна Кароліна, таких проблем немає.

Дивіться також: Ан-225 "Мрія" доставив в Україну 103 тонни медичних засобів для боротьби із COVID-19 (відео)
F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon ВПС Польщі

Станом на сьогодні Lockheed Martin має активні контракти на 8 F-16 для Болгарії, 14 літаків для Словаччини та працює з урядом США щодо продажу 66 літаків для Тайваню. Як вважають західні аналітики, потенціальним покупцем F-16 може бути Ботсвана, Індонезія, Аргентина або Чилі. Також не виключено розширення парків F-16 у Марокко та Єгипті.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon ВПС Туреччини

Додамо, що з 1973 року було вироблено понад 4,6 тисяч F-16, а винищувач постійно модернізується та знаходиться на озброєнні майже 30 країн світу, включно із США та іншими країнами НАТО.

Вартість одного F-16 у останній модифікації Block 70/72, разом із запасом озброєнням, додатковим оснащенням, запасними вузлами та агрегатами, програмою підготовки пілотів та техніків, наземною інфраструктурою, а також гарантійним обслуговуванням коштує біля 150 млн долл. Водночас ціна самого літака - оцінюється у межах 35-50 млн долл.

Читайте також: Стало відомо, коли серійний контрбатарейний радар 1Л220УК від НВК "Іскра" потрапить до Збройних Сил України