xcounter
#

Лівійська ракета "Терміт" летіла аж три секунди: "ефектне" відео не дуже вдалих випробувань

2772
Фото з невдалих "випробувань"
Фото з невдалих "випробувань"

Ракета не влучила, а відео "вразило": такий висновок можна зробити після перегляду ролику, опублікованого у соцмережах.

Вчора, 20 липня 2020, у твіттері з’явилося відео з випробувань у Лівії радянської протикорабельної ракети П-15 "Терміт". Пуски здійснювалися за участі сил Лівійської національної армії Халіфи Хафтара в районі поселення Зав’ят Занзур, що у східній частині Лівії.

Як можна побачити на відео, ракета не тільки не змогла влучити у ціль, а й взагалі хоч кудись долетіти: після старту ракета летіла не більше декількох секунд, після чого вона просто впала.

Читайте також: Пентагон підтвердив існування "ракети Трампа": вона у 17 разів швидша за звук

Водночас у публікації у твіттері стверджується, що пуски були символічними й мали мінімальні військові цілі.

Разом з тим, у коментарях пригадали деякі слова Ахмеда аль-Місмарі, бригадного генерала та офіційного представника ЛНА: "Місмарі, геніальний комік Лівії, казав, що в них є сюрприз для Туреччини. Ймовірно, цим сюрпризом має стати те, що ЛНА може вражати цілі на відстані до 100 метрів".

Ракета
Пуск "Термита" з румунського комплексу "Рубіж"

Протикорабельна ракета П-15 була розроблена у 1955-1960 роках у КБ “Радуга”. Офіційно ракетний комплекс П-15 прийнято на озброєння у 1960 році.

Згодом комплекс П-15 неодноразово модернізували. У 1972 році був прийнятий на озброєння комплекс "Терміт" з ракетою П-15М, створений на базі П-15. Модифікація ракети П-15М використовувалася і в мобільному комплексі берегової охорони "Рубіж".

Читайте також: Придбання Туреччиною ЗРК С-400: Конгрес США готує санкції