xcounter
#
До Конгресу США внесений законопроект щодо санкцій проти Туреччини через С-400

Придбання Туреччиною ЗРК С-400: Конгрес США готує санкції

До Конгресу США внесений законопроект щодо санкцій проти Туреччини через С-400
476

В Конгрес США внесений законопроект про санкції проти Туреччини через придбання С-400

До Конгресу США внесений двопартійний законопроект, який пропонує введення санкцій проти Туреччини через придбання нею російських систем ППО С-400.

Як зазначено на власній Інтернет сторінці одного з авторів закону конгресмена від Республіканської партії США Адама Кінзінгера, документ внесений на розгляд 17 липня 2020 року.

Читайте також: Друга партія С-400 для Туреччини: стали відомі окремі деталі угоди

В його підготовці також брали участь конгресвумен від Демократичної партії Ебігейл Спанбергер та член рейтингового комітету Палати закордонних справ Майкл МакКол.

Конгрес США

"Альянс НАТО є критично важливим для Сполучених Штатів та наших союзників, але для того, щоб підтримувати його міцне партнерство, наші партнери по блоку повинні дотримуватися принципів, обов'язків та зобов'язань нашого альянсу", - зазначив конгресмен Кінзінгер у своєму повідомленні.

Також він наголосив, що Туреччина проігнорувала попередження членів НАТО про угоду з Росією та вже прийняла першу партію систем протиракетної оборони російського виробництва С-400. Дії Анкари не будуть терпіти і вони матимуть серйозні наслідки.

В свою чергу конгресвумен Ебігейл Спанбергер заявила: "Останні дії Туреччини несумісні із безпекою нашої нації та інтересами наших союзників по НАТО. У той час, коли Кремль наказує своїм оборонним та розвідувальним агенціям брати участь у дестабілізації та агресивній поведінці проти демократій у всьому світі, нам потрібно мати можливість притягнути Туреччину до відповідальності за співпрацю з Росією, що суперечить спільним інтересам США та НАТО".

ЗРК ППО С-400

Нагадаємо, Росія і Туреччина підписали угоду про постачання С-400 "Тріумф" на $2,5 млрд ще у 2017 році.

Передбачалося, що Анкара придбає у Москви чотири дивізіони зенітно-ракетних комплексів С-400. При цьому, тодішнє керівництво Туреччини називало це придбання вимушеним кроком, адже "воліло б закупити системи ППО у країн-членів НАТО, проте не змогла домовитися з цього приводу".

США виступили категорично проти і тривалий час наголошували на неприпустимості закупівлі країною-членом НАТО російського комплексу ППО. Туреччина вирішила йти до кінця і придбала два дивізіони ЗРК С-400 та понад 120 керованих ракет "поверхня-повітря".

В подальшому Сенат США схвалив законопроект, який заборонив продаж Туреччині винищувачів F-35, а надалі американська оборонна корпорація Lockheed Martin виключила країну з програми зі створення даного багатоцільового винищувача.

Сьогодні частина придбаних Туреччиною ЗРК розміщені в аеропорту Мюртед (Акинчи) поблизу Анкари. Їх мали активувати в квітні 2020, але цього не сталося.

Голова державного агентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір
Голова державного агентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір

Тим не менш, на початку червня 2020 року голова державного агентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір в інтерв’ю телеканалу NTV, заявив, що Туреччина та РФ мають принципові домовленості щодо другого етапу постачання ЗРК С-400, в рамках яких ведеться конкретна робота. "Цей проект містить певні виробничі та технологічні складові. Ми проводимо пов’язані з цим певні роботи - і маємо принципову домовленість щодо постачання другої партії", - наголосив тоді Ісмаїл Демір.

Читайте також: ​Гордіїв вузол С-400: США та Росія продовжують розгойдувати Туреччину