xcounter
#

Латвія та Естонія озброяться останньою модифікацією гранатомету Carl Gustaf

Такий універсальний гранатомет міг би значно посилити і українське військо
1022
Військовослужбовець Коаліційних сил в Афганістані виконує вправу стрільб з гранатомета Carl Gustaf на полігоні в провінції Гельманд, Афганістан, 16 лютого 2013 року / Фото: ЗС США, сержант Бенджамін Так
Військовослужбовець Коаліційних сил в Афганістані виконує вправу стрільб з гранатомета Carl Gustaf на полігоні в провінції Гельманд, Афганістан, 16 лютого 2013 року / Фото: ЗС США, сержант Бенджамін Так

Шведська компанія Saab Dynamics AB поставить збройним силам Латвії та Естонії найновіші протитанкові гранатомети Carl Gustaf M4

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на сайт міністерства оборони Латвії sargs.lv.

Планується, що поставка озброєнь на загальну суму у близько 1,3 мільйони євро, буде поставлена до 2022 року. Нові гранатомети будуть використовуватися паралельно з гранатометами Carl Gustaf М2, які раніше було отриманою зі Швеції та Норвегії.

Читайте також: Білоруси продемонстрували проект РХМ "Химера" - Україна має випередити сусідів
Carl Gustaf M4, Defense Express

Поставку буде здійснено відповідно до спільної угоди між Адміністрацією оборонної логістики Швеції, Естонським центром інвестиційного захисту та компанією Saab Dynamics AB, яка була підписана у 2018 році.

Коментуючи угоду міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс зазначив: "Замовлення на нові протитанкові гранатомети Carl Gustaf є продовженням співпраці зі скандинавськими партнерами, що започатковано кілька років тому. Ця зброя відповідає потребам Національних збройних сил, забезпечила успішне виконання навчальних завдань, а також розширила сумісність нашого озброєння з арсеналом географічно найближчих союзників. Тому рішення про модернізацію наявного арсеналу озброєнь є природним".
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, Defense Express
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс / Фото: facebook.com

Очікується, що нові гранатомети будуть поставлені до 2022 року та використовуватимуться паралельно з модифікацією М2, раніше отриманою зі Швеції та Норвегії,

Нова модифікація гранатомета може використовувати боєприпаси Carl Gustaf M2, які широко використовуються до цього часу. Він може вести вогонь трьома видами бронебійних пострілів, трьома типами багатоцільових боєприпасів для знищення будівель, транспорту та живої сили, двома видами боєприпасів для ураження піхоти противника, а також димовими та світловими гранатами. Слід зазначити, що нова модифікація гранатомету також придатна для ведення вогню багатофункціональними керованими ракетами, що спеціально розроблені для гранатометів Carl Gustaf.

Carl Gustaf M4, Defense Express
Протитанковий гранатомет Carl Gustaf M4 на стенді компанії Saab Bofors Dynamics на виставці Комплексна безпека-2015 (Comprehensive security exhibition 2015) в Тампере / Фото: amazon.ca

На відміну від попередніх модифікацій, гранатометник зможе носити новий гранатомет зарядженим, що значно скорочує час переведення зброї з похідного положення у бойове. Найбільш істотною перевагою гранатометів Carl Gustaf M4 є їх значно зменшена вага. Якщо для моделей M2, вона досягала 14,2 кілограмів, то нова зброя більш ніж удвічі легша – всього сім кілограмів. Також гранатомет Carl Gustaf M4 на 13 сантиметрів коротший за версію M2.

В компанії Saab Dynamics AB стверджують, що в гранатометі Carl Gustaf M4 значно покращено ергономіку. Це сприяє тому, що озброєння може бути легко налаштовано до анатомічних особливостей гранатометника та є більш зручним у використанні. Ця версія гранатомету має регульований упор для плеча і регульовану передню опору ручки ствола.

Carl Gustaf M4, Defense Express
Гранатомет Carl Gustaf M4, гранатометник в положенні для стрільби з коліна / Фото: wikipedia.org

За словами виробників, гранатомет Carl Gustaf M4 був створений з урахуванням перспективних вимог, тому сумісний з інтелектуальними системами спостереження і готовий до застосування програмованих боєприпасів. Система прицілювання також була вдосконалена, що дозволило використовувати не лише механічний, а й приціл типу “red dot”, а також багатофункціональні прицільні прилади останнього покоління. Застосування нових типів прицілів забезпечує кращі результати вогню та дозволяють скороти час на прицілювання.

Гранатомети Carl Gustaf використовуються кількома країнами-членами НАТО, включно зі США. На сьогоднішній день 13 країн замовили останню модифікацію гранатомета.

Carl Gustaf M4, Defense Express

Також раніше Defense Express писав про те, як Латвія купує ізраїльські ПТРК “Spike”, чим Латвія замінить гелікоптери Мі-2 та Мі-8 для власної армії та як Латвія розвиватиме артилерію для протистояння РСЗВ "ГРАД".

Читайте також: Збройні сили Казахстану поповняться новими бронетранспортерами вітчизняного виробництва