xcounter
#

Білоруси продемонстрували проект РХМ "Химера" - Україна має випередити сусідів

1794
В Білорусі розробляють нову машину РХБ розвідки
В Білорусі розробляють нову машину РХБ розвідки

В Білорусі розробляють нову машину РХБ розвідки. Коли, нарешті, українські вояки отримають власні можливості виявляти радіаційну, хімічну та біологічну небезпеку

Білоруське ВАТ "Агат - електромеханічний завод" у співпраці з управлінням радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екології Генерального штабу Збройних Сил Республіки Білорусь приступило до реалізації в інтересах військового відомства перспективного проекту - створення нової машини радіаційної, хімічної та біологічної розвідки РХМ "Химера".

В Державному військово-промисловому комітеті Республіки Білорусь, як повідомляє Defense Express, вважають, що ця машина наділена значно переважаючими, в порівнянні з її попередниками, характеристиками.

Читайте також: В умовах розповсюдження COVID-19 державі слід звернути увагу на стан системи РХБ захисту, - фахівець

За допомогою "Химери" можна здійснювати пошук і визначення напрямку джерел гамма-випромінювання, виявлення токсичних хімікатів, ідентифікацію біологічно патогенних агентів.

MILEX-2019, РХМ Химера, Defense Express
Вперше про проект "Химера" стало відомо на виставці "MILEX-2019", де на стенді ВАТ "Агат - електромеханічний завод" був представлений зменшений макет машини /Фото: iammilitary-by

Вона дозволить в автоматичному (основному) і ручному (дублюючому) режимі здійснювати відбір проб, заражених радіаційними, хімічними та біологічними речовинами, їх доставку в спеціалізовані лабораторії.

Ці дані будуть використані для оцінки фактичної РХБ обстановки і визначення порядку і способів використання індивідуальних і колективних засобів захисту.

РХМ "Химера" буде оснащена розробленим в Білорусі автоматизованим апаратно-програмним комплексом, склад якого включає апаратуру (прилади) радіаційної, хімічної, біологічної розвідки і контролю високого класу з сучасним програмним забезпеченням. Він дозволить аналізувати, в режимі реального часу картографувати і оперативно передавати дані розвідки по каналах автоматизованої системи управління військами і каналах радіозв'язку на пункти управління.

MILEX-2019, РХМ Химера, Defense Express
Макет РХМ "Химера", що був представлений на стенді ВАТ "Агат - електромеханічний завод" на виставці "MILEX-2019" / Фото: iammilitary-by

Стаціонарна апаратура на борту "Химери" буде включати метеорологічний комплекс типу GMX500, який вимірює, обробляє і видає звіти з даними про швидкість і напрям вітру, температуру повітря, відносну вологість (точку роси), тиск та опади. Автоматизована система метеоспостережень дозволить забезпечити оперативною інформацією про метеорологічну обстановку в місці проведення розвідки.

РХМ "Химера" передбачає оснащення засобами автоматичної та ручної установки знаків огородження на місцевості (блоків маркування зараженої зони) і маршрутів евакуації із зон зараження.

Система електропостачання забезпечить безперебійну роботу всіх систем машини і одночасно їх захист від перевантаження і перешкод.

Система зв'язку для прийому/передачі даних дозволить налагодити автоматизований обмін інформацією між екіпажем (дозором) і військами про обстановку по командах оператора, запитам з АСУ військами або автоматично в аварійних ситуаціях.

MILEX-2019, РХМ Химера, Defense Express
Можливий зовнішній облік РХМ "Химера" / Фото: iammilitary-by

Для захисту від зараження, забезпечення нормальних умов життєдіяльності в машині передбачена фільтровентиляційна установка. У розпорядженні екіпажу - індивідуальні дозиметри гамма-випромінювання, захисні костюми, комплекти для спеціальної обробки зброї, обмундирування та техніки.

На даху машини передбачений поворотний погон під бойовий модуль.

Це дозволить РХМ "Химера" забезпечити захищеність екіпажу (дозору) і виконувати поставлені завдання в умовах вогневого контакту з противником.

Устаткування "Химери" змонтовано на шасі білоруського мобільного броньованого транспортного засобу "Кайман".

Повна маса РХМ "Химера" - близько 7 тонн.

Двигун потужністю 170 к.с. дозволяє розганяти бронеавтомобіль до 110 км/год, запас ходу складає 1000 км. Машина здатна з ходу долати водні перешкоди, швидкість на плаву - 8 км/год. Машина отримає посилене протимінне частково V-подібне днище і загальне бронювання, відповідне Бр4, Бр5 по ГОСТ Р 50963, скла - 5аХЛ (що перевищує, наприклад, клас захисту бронетранспортера БТР-80).

Кайман, РХМ Химера, Defense Express
У якості бази для РХМ "Химера" обрано МБТЗ (мобільний броньований транспортний засіб) "Кайман" - білоруський варіант модернізації радянських БРДМ-2

Презентувати дослідний зразка машини планують на 10-й Міжнародній виставці озброєння і військової техніки "MILEX-2021".

Слід зазначити, що вперше про проект "Химера" стало відомо на виставці "MILEX-2019", де був представлений зменшений макет машини на стенді ВАТ "Агат - електромеханічний завод".

В тому ж 2019 році на XVI Міжнародній спеціалізованій виставці "ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА ‑ 2019" відоме в усьому світі своїми засобами радіаційного контролю українське приватне підприємство "НВПП «Спаринг-Віст Центр", що є членом Ліги оборонних підприємств України, представило концепцію створення сучасної вітчизняної машини РХБ розвідки та дві повністю розроблені системи, що мають встановлюватись на вітчизняну машину РХБ розвідки: систему радіаційної, хімічної та біологічної розвідки та систему визначення напрямку на гамма випромінювання.

Українська машина РХБ розвідки, НВП Практика, ПП Спаринг-Віст Центр, Defense Express
В Україні йде активна робота над створенням вітчизняної машини РХБ розвідки, в основі - системи та прилади розробки та виробництва ПП "НВПП «Спаринг-Віст Центр", що є членом Ліги оборонних підприємств України / Колаж: Defense Express

Як зазначив тоді в коментарі Defense Express генеральний конструктор ПП "НВПП "Спаринг-Віст Центр" Юрій Сторонський, нова броньована машина радіаційно-хімічної та біологічної розвідки може базуватись на базі сучасної броньованої машини українського виробництва, як, наприклад, "КОЗАК", "ДОЗОР-Б", "ТРИТОН" чи іншій.

За словами представника "НВПП "Спаринг-Віст Центр" комплект бортового спецобладнання РХБ розвідки складатиметься з приладів радіаційної розвідки, вимірювача напряму на джерело радіоактивного випромінювання, багатофункціонального газоаналізатора, блоку управління, сигналізації, індикації та комутації, доповнений комплектом переносних приладів РХБ розвідки. Машину також планують оснастити цифровою метеостанцією, сучасними системами навігації та зв’язку, збору й обробки даних, спостереження і життєзабезпечення екіпажу. Захист екіпажу забезпечать фільтро-вентиляційна установка та система автоматизованого відбору проб і маркування.

За оцінками експертів, Defense Express, рівень компетенцій українських виробників для створення машини РХБ розвідки є високим і кінцевий продукт може бути цікавим не лише вітчизняними споживачам, а й на міжнародному ринку. Потреба в подібних машинах лише в Україні становить у декілька сотень машин, ємність же міжнародного ринку подібних засобів оцінюється фахівцями Defense Express у декілька десятків тисяч Вартість подібних засобів в залежності від комплектації може становити від декількох мільйонів до декількох десятків мільйонів доларів США. З огляду на зазначене є вкрай важливим оперативно розробити та поставити українську вітчизняну машину РХБ розвідки на озброєння ЗС України та вчасно вийти з нею на міжнародний ринок.

В одному з варіантів українська машина РХБ розвідки може з’явитись на базі бойової броньованої колісної машини Козак-2М1, розробки та виробництва "НВО "Практика", що є членом Ліги оборонних підприємств України

Як раніше в коментарі Defense Express, заявив колишній начальник військ РХБ захисту Збройних Сил України – начальник Центрального управління військ РХБ захисту Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України (2007–2013 рр.) Віктор Коробка, "в умовах розповсюдження світом коронавірусної інфекції COVID-19 керівництву України слід приділити увагу розвитку військ РХБ захисту та відновити функціонування комплексної системи контролю та оцінки радіаційної, хімічної та біологічної обстановки, яка раніше ефективно функціонувала в ЗСУ, але поступово була знищена в ході реформування".

Про стан та перспективи розробки в Україні машини РХБ розвідки – незабаром в матеріалах Defense Express.

Читайте також: Не коронавірусом єдиним: російська біологічна зброя загрожує світові