xcounter
#

Латвія поставила Україні кілька Мі-8 та САУ М109, та отримала знижку на NSM

10273
NSM CDS. Фото: Kongsberg
NSM CDS. Фото: Kongsberg

Що із власних арсеналів латвійці передали для ЗСУ, і скільки фактично вони заплатять за протикорабельну оборону

Міністерство оборони Латвії та США підписали угоду, яка передбачає поставку берегового протикорабельного комплексу NSM для латвійських ВМС. Вартість угоди складає 105 мільйонів доларів, із яких оплату 70% на себе беруть Сполучені Штати Америки, інші 30% Латвія оплатить самостійно.

Скільки пускових установок та ракет отримають латвійські ВМС – не розкривається, але відомо, що поставка має відбутись у 2027 році. Про це пише портал Naval News.

Читайте також: У Бельгії озвучили на скільки годин війни вистачить армії та який бюджет необхідний для 60-денної війни
САУ M109A5OE збройних сил Латвії, які передавались для України. ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що схоже, в цій історії США зробили знижку для Латвії на купівлю берегових протикорабельних систем в обмін на те, що Рига передала певну кількість техніки та озброєння для воюючої України.

Тим більш, що подібну форму непрямої підтримки для своїх союзників, що допомагають нашій країні, Білий Дім та Пентагон проводять регулярно.

Мі-17 збройних сил Латвії, що потім був переданий Україні, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що ж стосується переліку військової допомоги від Латвії, то аналітики порталу Oryx наводять оцінку, за якою ця держава передала нам шість САУ M109A5OE та запасні частини до них, два гелікоптери Мі-2 та чотири Мі-8/17, орієнтовно до 200 безпілотників різних типів, певну кількість ПЗРК Stinger та кулемети, амуніцію та аптечки для наших воїнів.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Латвія купує німецькі комплекси IRIS-T SLM. І на прикладі цієї країни випливає, що IRIS-T зараз коштує 600 мільйонів євро, а чекати на поставку 3 роки.

Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Швеція в листопаді обіцяла рішення по Gripen для ЗСУ, але дещо важливе пішло не так