xcounter
#

IRIS-T SLM зараз коштує 600 мільйонів євро, а чекати на поставку 3 роки

2367
Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такий порядок цифр показує, наскільки цей комплекс став затребуваним на тлі війни РФ проти України

Міністерство оборони Латвійської Республіки та німецька оборонна компанія Diehl Defence уклали угоду про поставку для латвійських збройних зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM. Ця угода стала для Латвії найбільшою інвестицією у власну обороноздатність за останні 30 років, та допоможе цій балтійській країні створити власну ешелоновану протиповітряну оборону.

Вартість угоди складає 600 мільйонів євро, поставка почнеться в 2026 році, кількість замовлених для Латвії ЗРК не деталізується. Про це йдеться у повідомленні прес-служби компанії Diehl Defence.

Читайте також: У США ставлять потребу у дронах та системах протидії цій загрозі на рівень зі 155-мм снарядами
Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що в проміжок до 2026 року Латвія сконцентрується на підготовці персоналу для використання комплексів IRIS-T . І що поставка цих німецьких ЗРК допоможе Латвії та Естонії зекономити ресурси на зміцнення спільної системи протиповітряної оборони.

Від Defense Express додамо такі деталі. За даними The Military Balance 2023, фактичні оборонні затрати Латвії в минулому році склали усього 675 мільйонів доларів при загальній чисельності збройних сил в 6,6 тисяч військовослужбовців. На цьому тлі виходить, що для купівлі німецького IRIS-T SLM латвійцям доведеться витратити фактично еквівалент власного оборонного бюджету на рік.

Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Передача IRIS-T SLM справді допоможе Латвії побудувати ешелоновану систему протиповітряної оборони. Бо наразі латвійські військові мають в своєму розпорядженні хіба що 24 зенітні гармати L/70 Bofors, неназвану кількість ПЗРК Stinger та комплексів малої дальності RBS-70.

Але найголовніше – не зважаючи на те, яку кількість комплексів IRIS-T SLM фактично купила Латвія, виходить, що на закупівлю мінімально необхідної кількості таких ЗРК треба відкладати мінімум 600 мільйонів євро, і чекати на поставку 3 роки. Що в свою чергу свідчить про рівень затребуваності німецьких IRIS-T SLM на тлі успіху їх використання Україною у війні проти РФ.

Раніше Defense Express також розповідав, що ЗСУ розгорнули вже четвертий ЗРК IRIS-T SLM та очікують на новий Patriot від Німеччини взимку.

Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чи можна купити в США крилаті ракети на понад 300 км, якщо є хоч півмільярда доларів