xcounter
#

Компанія з Франції хоче купити виробника компонентів до винищувача Eurofighter, але Італія проти

5940
Фото — Royal Air Force
Фото — Royal Air Force

У французькій компанії здивовані таким рішенням, і в цій історії дійсно є дещо незрозумілий нюанс

Італія заблокувала продаж компанії Microtecnica, яка є виробником компонентів до багатоцільових винищувачів Eurofighter Typhoon — країна скористалася так званим Golden Power, правом блокувати продаж стратегічно важливих підприємств закордонним покупцям. Це правило було введено ще у 2012 році, і передусім італійці його використовують для блокування продажу стратегічних підприємств Китаю.

Eurofighter Typhoon
Фото — Eurofighter GmbH

Італійську Microtecnica (належить американській Collins, що входить до складу RTX, раніше — Raytheon Technologies) планувала купити французька компанія Safran у рамках угоди вартістю у 1,8 млрд доларів, про цю угоду стало відомо у липні цього року.

Читайте також: Eurofighter Typhoon має дуже неочікуваного "покупця", але це історія з величезними "підводними каменями"

Але, як розповіли виданню Defense News джерела з уряду Італії, продаж було заблоковано через побоювання щодо безпеки постачань критично важливих компонентів для збройних сил країни — і також акцентують на тому, що продаж відбувався б у часи конфліктів та загалом політичної ситуації у світі. Водночас як раніше розповідали західні ЗМІ, то своїми побоюваннями щодо продажу компанії також висловлювала Німеччина як експлуатанти і учасник програми Eurofighter Typhoon.

багатоцільовий винищувач четвертого покоління Eurofighter Typhoon
Фото — Eurofighter GmbH

А от гендиректор французької компанії Safran Олів’є Андрієс здивувався такому рішенню, про що він розповів виданню Financial Times, відзначаючи що "вони [італійці] припускають найгірше з наших намірів, що ми будемо несправедливо підтримувати чи віддавати пріоритет Eurofighter", наголошуючи на іронічності ситуації, оскільки Safran через ті чи інші дочірні компанії вже є постачальниками компонентів у рамках цієї програми.

Є нюанси й з тим, як саме Італія використала свій так званий закон Golden Power, оскільки вона могла б у рамках законодавства виставити ті чи інші вимоги покупцю, щоб реалізувати цю угоду. З дивних моментів й те, що американська Collins купила Microtecnica ще до прийняття закону Golden Power, і тому Італія мала б насправді мало важелів впливу у сценарії, коли б Collins, наприклад, урізали інвестиції.

Як раніше розповідав Defense Express, раніше в Eurofighter заявили про впевненість щодо того, що їх винищувач матиме гарне майбутнє, оцінивши замовлення на найближчі два роки у 150-200 літаків.

Читайте також: F-35A та Eurofighter показали, як злітатимуть з трас, і це очевидна вимога за висновками з війни в Україні