xcounter
#

Колишнього керівника ДП "Антонов" будуть судити за знищену "Мрію"

2564
Знищений Ан-225 "Мрія"
Знищений Ан-225 "Мрія"

За те, що унікальний Ан-225 "Мрія" був залишений ворогу ​Сергію Бичкову загрожує максимум від двох до п'ять років в'язниці, мінімум - штраф

Сергій Бичков, який з 20 листопада 2020 року по березень 2022 року очолював ДП "Антонов", що входить до складу тепер же АТ "Укроборонпром", предстане перед судом за втрату літака Ан-225 "Мрія".

Про це повідомили у Офісі Генпрокурора, зазначивши, що прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони направили до суду відповідний обвинувальний акт. Колишньому керівнику підприємства висувають звинувачення за ст. 367 ч. 2 Кримінального кодексу України - службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки.

Читайте також: ЗСУ мають потребу у понад 10 тисяч роботів: Міноборони провело зустріч з виробниками роботизованих платформ
Сергій Бичков
Сергій Бичков

Санкція статті передбачає від двох до п'яти років позбавленням волі, позбавлення права займати посади на строк до трьох років зі штрафом до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або без нього. При цьому у самій прокуратурі зазначили, що через Сергія Бичкова Україні було завдано збитки у розмірі 8,5 млрд грн.

Водночас у СБУ, коли затримали тодішнього керівника "Антонова", зазначили, що за декілька днів до вторгнення рашистів керівництво підприємства не пустило військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки його захисту.

Також треба додати, що у результаті цього була втрачена не лише Ан-225 "Мрія", пошкоджено й інші літаки, зокрема Ан-124 "Руслан" та саме підприємство із виробничими потужностями. А втрата Гостомеля у перші дні російського вторгнення могла призвести до захоплення Києва, й лише мужність та звитяга українських захисників завадила цьому.

Ан-124

За це СБУ висунуло підозру у ст. 114-1 ч. 2 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків. А вже ця стаття передбачає від 8 до 15 років позбавлення волі. Й наразі залишається питання, а чи буде передано до суду звинувачення і за цією статтею.

Також вкрай важливе питання, чи будуть притягнуті інші посадовці ДП "Антонов", які причетні до злодіянь, яким також СБУ оголосило підозру - начальнику підрозділу з авіабезпеки Олександру Нетьосову, а також колишньому заступнику гендиректора Михайлу Харченку, який перебуває у розшуку.

Аналогічне питання можливо задати й відносно діяльності тодішнього керівництва ДК "Укроборонпром", за рішенням якого було призначено на посаду Сергія Бичкова, а також покладено функцію контролю за діяльністю підприємств, що входять до його складу.

Гусєв та Бичков
Читайте також: Старомайорське звільнено ЗСУ: що далі та чому ситуацію необхідно бачити у 3D