xcounter
#

Китайці вважають, що у справі з ПАТ "Мотор Січ" їх необґрунтовано позбавили законних прав на свою власність

І попереджають, що незабаром усі переваги продукції запоріжського підприємства втратять актуальність
Китайці вважають, що у справі з ПАТ "Мотор Січ" їх необґрунтовано позбавили законних прав на свою власність
1294

Китайський бізнесмен Ван Цзін, який є ключовим акціонером Beijing Xinwei Technology Group і Beijing Skyrizon (компаній-інвесторів ПАТ "Мотор Січ") пояснив, чим зумовлений інтерес його компаній до "Мотор Січі". Про це Ван Цзін розповів в інтерв'ю РБК-Україна. Окремі фрагменти варті уваги для оцінки подальшого розвитку ситуації навколо вітчизняного підприємства, продаж якого Китаю непокоїть США.

Ван Цзін вважає, що конкуренція у авіаційному моторобудуванні дуже висока, і якщо зараз не скористатися шансом на китайському ринку, то незабаром всі нинішні переваги продукції "Мотор Січ" втратять актуальність.

Коментуючи поточний стан справ на "Мотор Січі", Ван Цзін сказав, що його компанії зазнали великих збитків, у зв'язку з тим, що відбулися непередбачені обставини, яких не повинно було статися.

Читайте також: Китайське попередження: або "Мотор Січ", або позов до України на суму у понад $3,5 млрд.

"У випадку з "Мотор Січ" несподівано те, що невдачі, удари і тиск, від яких ми постраждали, цілком виходять не з комерційної сфери. Ми досі не знаємо, у зв'язку з чим ми були необґрунтовано позбавлені наших законних прав без яких-небудь ясних пояснень", - заявив Ван Цзін.

Мотор Січ
Окремі зразки продукції ПАТ "Мотор Січ"

Як відомо, китайські інвестори з Skyrizon у 2016 р. придбали 56% акцій українського підприємства авіаційного моторобудування ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя). Однак до теперішнього часу вони не можуть управляти своїм активом, оскільки на акції судом накладено арешт з ініціативи СБУ, а АМКУ під формальними приводами затягує видачу дозволу на концентрацію.

Xinwei Group, за словами китайського бізнесмена, розпочала співпрацю з ПАТ "Мотор Січ" у 2015 р. (створення в Китаї бази гарантійного обслуговування вироблених підприємством двигунів). А у 2016 р. Ван Цзін і його партнери інвестували спільно в ПАТ "Мотор Січ". На сьогодні китайська сторона вклала в проект "Мотор Січ" вже понад $1 млрд, стверджує Ван Цзін.

Китайські інвестори з Skyrizon у 2016 р. придбали 56% акцій українського підприємства авіаційного моторобудування ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя)

Ван Цзін спростував чутки про перенесення виробництва авіадвигунів із Запоріжжя в Китай. За його словами, у компанії ніколи не було навіть думки про закриття заводу в Україні, не кажучи вже про якісь плани гіпотетичного перенесення виробництва.

Мотор Січ
"У компанії ніколи не було навіть думки про закриття заводу в Україні, - кажуть китайці

За його словами, немає також і ніякої загрози неконтрольованого трансферу технологій, оскільки український уряд має дуже досконалу систему контролю за імпортом та експортом.

Водночас, китайський бізнесмен підкреслив, що він і його партнери мають намір "рішуче відстоювати свої законні права та інтереси".

Раніше ми повідомляли, що китайські інвестори з компанії Skyrizon 4 вересня направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна.

У документі, який в юридичній практиці називається Notice of Investment Dispute, китайські інвестори "Мотор Січ" заявляють про порушення Україною її міжнародних зобов'язань, закріплених в Угоді між Урядом України та Урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій.

Збиток від ситуації, що склалася, яка негативно позначається на взаєминах Skyrizon і її афілійованих структур з банками і біржових котируваннях, китайські інвестори оцінюють в більш ніж $3,5 млрд.

Китайський бізнесмен підкреслив, що він і його партнери мають намір "рішуче відстоювати свої законні права та інтереси".

Також Ван Цзін прокоментував співпрацю з українською групою DCH, яка належить бізнесменові Олександру Ярославському. Цю взаємодію китайська сторона почала після того, як "Укроборонпром" заявив про неактуальність спільної з Skyrizon діяльності по "Мотор Січі".

За слова Ван Цзін, китайські інвестори вибрали DCH в якості нового партнера, оскільки бачать загальний напрямок роботи і поважають бенефіціара групи. "Олександр Ярославський володіє таким великим і різноплановим бізнесом і успішно розвиває його. Цього було досить, щоб довести, що він мудрий, енергійний, далекоглядний чоловік, репутація якого вже давно перейшла за межі України", - пояснив Ван Цзін.

Читайте також: Група DCH не погодилась з Антимонопольним комітетом через "Мотор Січ": стало відомо чому