xcounter
#

Група DCH не погодилась з Антимонопольним комітетом через "Мотор Січ": стало відомо чому

1356
Модернізований на "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В на виставці "Зброя та Безпека-2019"
Модернізований на "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Група DCH заперечує законність відмови АМКУ в дозволі на концентрацію акцій "Мотор Січ" інвесторам

На думку юристів DCH, Антимонопольний комітет України не має ніяких законних підстав відмовляти в дозволі на концентрацію акцій ПАТ "Мотор Січ" ні китайським інвесторам, ні групі DCH

Така заява була оприлюднена 10 серпня цього року на офіційному сайті компанії, що належить Олександру Ярославському.

Читайте також: DCH опублікувало заяву Ярославського щодо ситуації з "Мотор Січ"
Олександр Ярославський
Китайська компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського 4 серпня подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) з приводу купівлі акцій АТ "Мотор Січ"

Зокрема, в юридичній позиції від прес-служби DCH відзначається, що законними підставами для такої лінії дій АМКУ теоретично могли б служити тільки дві характеристики угоди з придбання корпоративних прав:

· Угода призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринку України (ст. 25 Закону України "Про Захисту економічної конкуренції");

· В угоді беруть участь компанії, які включені в санкційні списки України (Ст.24 Закону України "Про Захисту економічної конкуренції").

АТ "Мотор Січ" є провідним світовим виробником двигунів для авіатехніки

Оскільки обидва ці критерії не підходять до спільної з представниками Китаю заявці на концентрацію акцій "Мотор Січ", то й АМКУ не має ніяких законних підстав відмовляти у цьому дозволі.

При цьому, юристи компанії підкреслили, що у зв’язку з практикою "затягування" подібних розглядів DCH "вважає за необхідне підкреслити, що період часу, передбачений законодавством на ці цілі, повинен становити від 45 календарних днів (стандартна процедура) до 3 календарних місяців (при поглибленому вивченні) і в будь-якому випадку не може перевищувати 135 днів з дати повідомлення про відкриття справи".

АТ "Мотор Січ" є одним з найбільших підприємств колишнього СРСР з модернізації та ремонту радянських моделей гелікоптерів

Нагадаємо, 4 серпня 2020 року Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву щодо концентрації акцій ПАТ "Мотор Січ", яку вона раніше подавала спільно з ДК "Укроборонпром". Того ж дня Skyrizon і DCH, спільно, подали нову заяву в Антимонопольний комітет України.

Як відомо, керівництво ПАТ "Мотор Січ" уклало з китайським холдингом Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd меморандум про співробітництво з метою створення заводу із виробництва авіаційних двигунів у місті Чунцін ще у 2015 році.

Мі-2 МСБ
В планах "Мотор Січ" незабаром сертифікувати український гелікоптер з композитних матеріалів українського виробництва

Протягом 2016 року з китайською стороною було оформлено угоду про продаж структурами Богуслаєва контрольного пакета акцій вітчизняної компанії, однак реалізацію цього контракту заблокувало СБУ, яке відкрило кримінальне провадження за статтею "диверсія" Кримінального кодексу. Згодом третьою стороною в угоді між Skyrizon і "Мотор Січ" виступив державний концерн "Укроборонпром", який мав отримати 25% акцій "Мотор Січ" (тоді як китайські компанії близько 50%).

Крім того, китайський холдинг мав внести 100 мільйонів доларів до національного бюджету України. Ці кошти мали бути витрачені на підтримку авіаційних державних підприємств України. Однак вони не були внесені, з огляду на відсутність згоди з боку АМКУ для остаточної легітимізації цієї оборудки.

Нова "скляна" панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ "Мотор-Січ" під час випробувань в Запоріжжі у 2019 році / Фото: Мотор-Січ

Своєю чергою, чималу долю в цій справі зіграло й занепокоєння продажем "Мотор Січі" китайським власникам з боку американського Уряду. Навіть оголошувалося, що США розраховують на нову угоду з залученням на "Мотор Січ" американського чи іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві.

Читайте також: Хто контролюватиме "Мотор Січ": подано нову заяву в Антимонопольний комітет України