xcounter
#

Хто контролюватиме "Мотор Січ": подано нову заяву в Антимонопольний комітет України

Китайська Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали заяву в АМКУ з приводу купівлі акцій АТ "Мотор Січ"
Хто контролюватиме "Мотор Січ": подано нову заяву в Антимонопольний комітет України
1111

Китайські інвестори, представлені в Україні компанією Skyrizon, оприлюднили офіційну інформацію про співпрацю з групою DCH Олександра Ярославського по ПАТ "Мотор Січ" на сайті Шанхайської біржі.​ Історія навколо АТ "Мотор Січ" поповнилась новими учасниками.

Дочірня компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського і її афільовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) з приводу купівлі акцій АТ "Мотор Січ". Про це йдеться у повідомленні Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd на Шанхайській фондовій біржі 4 серпня.

Це є наслідком домовленостей, які були досягунті між Beijing Skyrizon, ДК "Укроборонпром " та DCH Group Україна, яка раніше не була учасником угоди між українською та китайською стороною щодо акцій АТ "Мотор Січ". Але стала від 4 серпня.

Читайте також: DCH та китайська SKYRIZON домовились про спільне управління ПАТ "Мотор Січ"
Мотор Січ
ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки. Продукція підприємства постачається в більш ніж 100 країн світу.

"Зміна нових партнерів співробітництва не спричинить за собою істотних змін у подальшій реорганізації. Beijing Skyrizon сподівається, що ця зміна підштовхне до швидкого отримання дозволу з боку АМКУ, буде сприяти якнайшвидшому завершенню великої реструктуризації внутрішніх активів", - наголошується у повідомленні Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd, дочірньою компанією якої є Beijing Skyrizon, учасник домовленостй з АТ "Мотор Січ".

Близько 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження договору з купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon і Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002 % акцій. Одночасно спірний пакет акцій ПАТ "Мотор Січ" виступає заставою по фінансуванню, наданому China Development Bank.

Близько 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників

За Xinwei Group і Skyrizon Aircraft Holdings Limited (офшорна компанія з Британських Віргінських островів) стоїть громадянин Китаю Ван Цзінь. Це достатньо неоднозначна особа, з огляду на низку публикацій у закордоній діловій та вітчизняній пресі.

Нині у повідомленні на Шанхайській фондовій біржі 4 серпня Xinwei уточнює, що її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яке вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром".

Компанії Xinwei і Skyrizon продовжують процес злиття і реорганізації активів, розпочатий в 2017 р. Цей процес пов'язаний з наміром сконцентрувати акції українського авіабудівного АТ "Мотор Січ" на компанії Skyrizon.

Мотор Січ
Китай цікавлять українські технології. США це не подобається

Проте у ході реалізації ці дії зіткнулися з перешкодами у вигляді заборонного рішення Антимонопольного комітету України і арешту акцій "Мотор Січі" в судового порядку з ініціативи СБУ. Так, АМКУ 9 липня 2019 року відкрив справу за заявою Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і "Укроборонпрому" про отримання спільного контролю над ПАТ "Мотор Січ".

Станом на сьогодні питання дозволу Антимонопольного комітету України (АКМУ) з реалізації угоди, після чого мала статися концентрація бізнесу, тобто отримання контролю компаніями Xinwei Group і Skyrizon Aircraft Holdings Limited за діяльністю ВАТ "Мотор Січ", не вирішено.

Xinwei також визнає, що суб'єкт угоди і акції цільових активів заморожені, тому успішне проведення цієї реорганізації все ще знаходиться під питанням.

Очікується, що ситуація зміниться з огляду на входження у процес DCH Group - однієї з потужних промислових фінансових груп України, яка об'єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

"Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

"У зв'язку з змінами, що відбулися на ділового співробітництва між Skyrizon і ДК "Укроборонпром", Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів з групою DCH (Україна) і дійшла згоди.

4 серпня 2020 року Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яке вона раніше подавала спільно з ДК "Укроборонпром". 4 серпня 2020 року дочірня Skyrizon і DCH спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України", - йдеться в повідомленні на сайті Шанхайської біржі.

Ярославский
Китайська компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського 4 серпня подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) з приводу купівлі акцій АТ "Мотор Січ".

Довідково

Ця історія почалался ще у 2015 році, коли керівництво ПАТ "Мотор Січ" уклало з китайським холдингом Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd меморандум про співробітництво з метою створення заводу із виробництва авіаційних двигунів у місті Чунцін.

Протягом 2016 року з китайською стороною було оформлено угоду про продаж структурами Богуслаєва контрольного пакету акцій. Тоді реалізацію контракту заблокувало СБУ, яке відкрило кримінальне провадження за статтею "диверсія" Кримінального кодексу. Згодом третьою стороною в угоді між Skyrizon і "Мотор Січ" виступив державний концерн "Укроборонпром".

Досягнуті домовленості передбачали, що китайці отримають 50% акцій "Січі", а держава в особі "Укроборонпрому" – 25% акцій "Січі". Теоретично це дозволить українській владі впливати на ухвалення рішень менеджментом "Мотор Січ" після продажу.

Крім того, китайська сторона мала внести 100 мільйонів доларів, або 2,8 млрд гривень до національного бюджету України. Кошти мали бути витрачені на підтримку авіаційних державних підприємств. Так, розробник авіадвигунів "Івченко-Прогресс" (ДК "Укроборонпром"), які серійно виготовляє АТ "Мотор Січ" має отримати 1,4 мільярди гривень. ДП "Антонов" - 800 млн гривень. Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 370 мільйонів. Також менші кошти були передбачені для інших заводів, що входять до складу концерну.

Ці кошти не були внесені з огляду на відсутність згоди з боку АМКУ для остаточної легітімізації цієї оборудки.

Саме ж АТ "Мотор Січ" ще в 2016 році також отримало 100 млн доларів. Це пільгове кредитне фінансування під 0,3% річних. Строк повернення позики становить 10 років з моменту надання коштів.

США неодноразово висловлювали занепокоєння продажем "Мотор Січі" китайським власникам. Навіть оголошувалося, що США розраховують на нову угоду з залученням на "Мотор Січ" американського чи іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві.

ПАТ "Мотор Січ" є одним з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається в більш ніж 100 країн світу.

Читайте також: "Мотор Січ" знову вийшла в прибуток після збитків минулого року (звіт)