xcounter
#

Китай перекинув свої війська в Білорусь, а що в нього з транспортною авіацією

12245
Китайський Y-20, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайський Y-20, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які можливості в плані повітряної логістики має КНР, і які висновки на основі цього можна робити

Китай та Білорусь почали спільні навчання, які триватимуть із 6 по 20 липня цього року та відбуваються лише за 40 кілометрів від кордону з Польщею. Білоруське Міноборони заявляє, що програма цих навчань передбачає відпрацювання десантних операцій, форсування водних перешкод та ведення боїв у міській забудові, число залучених військовослужбовців і техніки з обох сторін наразі не розкривається.

Сам факт проведення таких навчань між КНР та Білоруссю можна назвати неочікуваним одразу в кількох ракурсах. Для початку, Китай вперше проводить маневри своїх військ із не до кінця ясною метою настільки близько біля кордонів НАТО, і цей факт потребує окремого переосмислення.

Читайте також: Перу обирає між Rafale та корейським KF-21 у пошуку заміни МиГ-29 та Mirage 2000
Китайський Ил-76, фото ілюстративне, джерело - Luke McConville

Власне, як потребує окремого переосмислення і той факт, що Пекін та Мінськ взяли офіційний курс на настільки тісну воєнну співпрацю, навіть не запрошуючи до неї Росію як фактичного "патрона" режиму Лукашенко в Білорусі. Ну і врешті, ані Білорусь, ані сам Китай до цього моменту не заявляли публічно жодних планів по проведенню спільних навчань, надто – безпосередньо на білоруській території.

Водночас, є як мінімум одна цікава деталь в публічному доступі, що для перекидання своїх військових в Білорусь Китай використав як мінімум один військово-транспортний літак Y-20 (може брати навантаження в 66 тон на дистанцію до 4400 кілометрів). Тому на цьому тлі логічно виникає питання про те, який парк військово-транспортної авіації має КНР, і які логістичні спроможності їй це дає.

Китайський військово-транспортний літак Y-8, ілюстративне фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2023 говорить про те, що загалом в розпорядженні НВАК є 271 транспортний літак, із яких 70 – це клони Ан-2 під індексом Y-5, ще 41 – клони Ан-26 під індексом Y-7, тобто більшу частину флоту військово-транспортної авіації Китаю складають саме легкі літаки.

Флот середніх військово-транспортних літаків налічує 60 одиниць, із яких 30 – це «клони» Ан-12 під індексом Y-8, ще 30 – літаки Y-9, створені на базі тих самих Y-8 (дальність польоту - , місткість – тон вантажу або ж осіб десанту).

Флот важких транспортних літаків Y-20 налічує 50 одиниць. Крім того, НВАК також має в своєму розпорядженні 20 літаків типу Ил-76.

Китайський військово-транспортний літак Y-9, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наведені вище цифри по китайській військово-транспортній авіації показують не тільки те, що сам Китай здатен проводити обмежені демонстрацію потужності навіть на теренах Європи, оскільки крім навчань в Білорусі, можемо також пригадати епізод, коли Китай використав свої літаки Y-20 для доставки замовленого озброєння до Сербії весною 2022 року.

Ці цифри демонструють також і те, чому КНР при підготовці до висадки на острів Тайвань робить ставку в першу чергу саме на морські десанти, зокрема із широким залученням цивільного торгівельного флоту.

Читайте також: Лише 6 замість 22 чи 10: у Норвегії оголосили кількість F-16 для України - чому так