xcounter
#

КБ "Луч" знову звертається до влади через дії Державної аудиторської служби: проблеми ті самі

3832
Пуск ракети "Нептун", фото ілюстративне
Пуск ракети "Нептун", фото ілюстративне

В українському підприємстві наголошують, що сьогоднішні дії ДАСУ призведуть до критичних наслідків

Державне київське конструкторське бюро "Луч" на своїй сторінці у Facebook оприлюднило повідомлення, в якому стверджує, що вони вимушені "повторно звернутися до Уряду та вищого політичного керівництва країни через дії та висновки Державної аудиторської служби України [далі — ДАСУ]".

У повідомленні йдеться, що після того, як у вересні у ДержККБ "Луч" звернулися до влади із закликом врегулювати проблему з висновком ДАСУ, то Державна аудиторська служба "розпочала ревізію "окремих питань" діяльності виробника таких озброєнь, як "Нептун", "Вільха", "Стугна" тощо, і знову порушила питання щодо включення прибутку до складу ціни.

Читайте також: Держава повиймала більшість палок з коліс української оборонки, але досі залишила одну від Держаудитслужби

У ДержККБ "Луч" наголошують, що це вже третя перевірка ДАСУ за час воєнного стану, і це "викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки та виробництва озброєння".

У повідомленні наголошується — підприємство за власні обігові кошти як розробляє нові системи озброєння, так і ліквідовує наслідки ракетних ударів, закуповує та відновлює обладнання, нарощує виробничі потужності тощо.

"Ці обігові кошти формуються прибутком, отриманих в тому числі від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, чинною і зараз", — кажуть у ДержККБ "Луч".

Нагадаємо, проблеми з ДАСУ виникли через постанову №335 Кабінету Міністрів України, яка була виписана з порушеннями, і через яку у ДАСУ вирішили, що вона обмежує можливість включення прибутку виконавця оборонного замовлення до складу ціни під час дії воєнного стану.

Попри те, що ця постанова втратила чинність, ДАСУ включила її в основу своїх актів ревізії держзамовників у сфері оборони. Зрештою, у Верховній Раді України ухвалили постанову №10071, яка скасовує цей висновок ДАСУ про "незаконно отримані прибутки" підприємств ОПК України.

"Не зважаючи на прийняту Верховною Радою України постанову №10071 від 21 вересня 2023 року "Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану", Держаудитслужба публікує на власному офіційному веб-сайті новину"«Верховна Рада України підтвердила правильність дій Державної аудиторської служби, ухваливши Постанову №10071", — наголошують у ДержККБ "Луч".

Тому вони вимушені знову звернутися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради із закликом "ввести мораторій на проведення, в тому числі Держаудитслужбою, перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану на території України".

Читайте також: Дії ДБР можуть привести до зупинки виробництва зброї в Україні – глава "Української бронетехніки"