xcounter
#

Який залп із "Калібрів", Х-101 та інших ракет рашисти можуть випустити по Україні під час наступної атаки

15400
Пуск ракети "Калибр", фото ілюстративне
Пуск ракети "Калибр", фото ілюстративне

Спробуємо порахувати, який "мінімум" ракет можуть акумулювати рашисти для чергової ракетної атаки

Після останнього масованого ракетного удару по Україні пройшло вже 9 днів і, судячи з активності, зокрема, російського флоту у Чорному морі, а також російських МиГ-31К та літака ДРЛВ у Білорусі, можна припустити, що РФ готується до чергового терористичного ракетного удару.

І тут можна поміркувати, а який же орієнтовний залп ракет рашисти можуть випустити цього разу? Для цього пригадаємо, які та скільки ракет окупанти запускали під час двох своїх масштабних ракетних атак у грудні.

Читайте також: Тепер офіційно: Пентагон оголосив вичерпний перелік допомоги на 1,85 млрд доларів включно з Patriot
ту-95мс ракета х-101
Ту-95МС з ракетами Х-101, фото ілюстративне

Так, під час терористичного ракетного удару 5 грудня окупанти випустили близько 70 ракет – 38 одиниць Х-101/Х-555 з восьми Ту-95МС, 22 крилаті ракети "Калибр" з чорного моря, три Х-22 з бомбардувальників Ту-22М3, а також шість Х-59 та одну Х-31П з Су-35С. З 70 ракет наша ППО збила понад 60 крилатих ракет окупантів.

Водночас під час останньої ракетної атаки 16 грудня окупанти випускали передусім ракети Х-101/Х-555 зі своїх Ту-95МС, а також "Калібри" з фрегат "Адмирал Макаров" (усього може випустити 8 ракет) та керовані авіаційні ракети Х-59 та Х-31П, ймовірно, з Су-35 (всього було випущено чотири ракети). Також кілька крилатих ракет Х-22 було випущено з дальніх бомбардувальників Ту-22М3.

Нехитрі маніпуляції підказують, що, таким чином, основна маса ракет була випущена саме з Ту-95МС – близько 62 одиниць з усього залпу у 76 ракет, з якого збито було 60 одиниць.

ракета
Пуск ракети "Оникс", фото ілюстративне

Також на основі цих двох ударів ми бачимо, що окупанти все ж таки намагаються з кожним ударом акумулювати все більше ракет, з урахуванням того, що наша ППО збиває до 80%, а то й більше ракет окупантів.

Таким чином, аналізуючи інформацію з попередніх ударів, можна орієнтовно підрахувати, скільки ж ракет окупанти "готують" на наступний свій удар.

Почнемо з найпростішого, а саме – з "Калібрів". Так, ще вчора, 24 грудня, повідомлялося, що станом на вечір окупанти тримали в Чорному морі потенційний залп у 24 ракети – по два підводних та надводних носіїв цих ракет. І цілком можна припустити, що у випадку чергової ракетної атаки всі 24 ракети будуть випущені у бік України.

Далі порахуємо так звану "збірну солянку": ймовірно, окупанти продовжать залучати до ракетної атаки деяку кількість одиниць Х-59 та Х-31П, а також Х-22. Загальний залп цих ракет може становити до 10 одиниць, якщо враховувати дані попередніх ракетних ударів.

Не варто відкидати можливість застосування ракет типу "Кинжал", які окупанти можуть запустити зі своїх МиГ-31К, розташованих в Білорусі. Судячи з активності літака ДРЛВ А-50 та тих же носіїв так званих "гіперзвукових ракет" останнім часом, рашисти цілком можуть залучити їх до наступної ракетної атаки. Втім, з огляду на незначну кількість ракет типу "Кинжал, що має у своєму активі РФ, можна говорити про 1-2 ракети, якими окупанти спробують влучити у найбільш "цікаві" цілі.

МиГ-31К з ракетою
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", фото ілюстративне

Зрештою, у нас залишаються ракети Х-101/Х-555, які зазвичай становлять більшість у ракетному залпі РФ. І наступний ракетний удар насправді не має стати якимось винятком.

Наразі окупанти тримають на своєму аеродромі "Енгельс" близько 20-ти стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-95МС та 6-ти Ту-160. Водночас як повідомляється в OSINT-джерелах, з 17 грудня на аеродром було доставлено близько 45 ракет Х-101/Х-555, а інтенсивність підвезення цих ракет з кожним днем падає.

Тож можна обережно припустити, що цього разу рашисти зберуть щонайменше 50 одиниць своїх крилатих ракет для пусків зі стратегічних бомбардувальників, і тоді загальний залп може становити орієнтовно від 80 ракет. Водночас, якщо враховувати, що під час останнього ракетного удару було випущено понад 60 ракет Х-101/Х-555, то рашисти можуть збільшувати свій залп до 90, 100 і більше одиниць саме шляхом нарощування кількості ракет, випущених зі своїх стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

Читайте також: Наскільки зросла ефективність української ППО від першого ракетного удару РФ до атаки 23 листопада