xcounter
#

Як навчити вогнеметника: в Україні продовжують створення сучасних віртуальних тренажерів на потреби ЗСУ (відео)

2894
Віртуальний тренажерний комплекс підготовки операторів реактивного піхотного вогнемета РПВ-16 від НВП "Метекол"
Віртуальний тренажерний комплекс підготовки операторів реактивного піхотного вогнемета РПВ-16 від НВП "Метекол"

Приватна компанія НВП "Метекол" розробила тренажерний комплекс підготовки операторів реактивного піхотного вогнемета РПВ-16

Для ніжинської компанії (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") це вже не перша подібна розробка. Так, ще у 2015 році на озброєння Національної гвардії був прийнятий віртуальний автомобільний тренажерний комплекс від цієї компанії.

Нова ж розробка вітчизняного підприємства дозволяє готувати операторів доволі нової для Збройних сил України зброї – вогнемету РПВ-16.

Читайте також: ЗСУ отримали велику партію вітчизняних вогнеметів РПВ-16 (фото)
РПВ-16
ТТХ вогнемета РПВ-16

Нагадаємо, це потужне озброєння було розроблено НДІ "Хімічних продуктів" з Шостки й вперше публічно продемонстрована у 2017 році, а з 2018 постачається до ЗСУ. Вогнемет здатен знищувати цілі укріплення противника (або військову техніку) на відстані до 1000 метрів.

РПВ-16
Піхотний вогнемет РПВ-16 під час першої презентації у 2017 році

Як повідомив один з розробників нового тренажеру Ярослав Нестеренко, програмне забезпечення, створене програмістами НВП "Метекол" дозволяє в широкому діапазоні моделювати виконання вправ операторів (з тренувальними діями у віртуальному просторі у будь-яку пору року, час доби чи погодні умови).

Також до складу комплексу входять імітатор вогнемета РПВ-16 спеціальна вебкамера для уловлювання лазерних імпульсів та пристрій візуалізації зовнішньої обстановки. За діями майбутнього оператора слідкує зі свого робочого місяця інструктор, котрий також може моделювати різні умови для чергового тренувального завдання.

РПВ-16
Імітатор вогнемета РПВ-16 від тренажерного комплексу компанії НВП "Метекол"

Варто відзначити, що подібні сучасні девайси дозволяють значно скоротити строки навчання операторів різних видів озброєння, при цьому покращивши рівень підготовки (навчання проводяться в приміщеннях, а отже є можливість тренуватися коли завгодно, без виїзду на полігон). Також зменшуються витрати дорогих боєприпасів й знос військової техніки.

Розуміючи важливість подібної підготовки, в Збройних силах України системно закуповують різноманітні тренажери й оснащують ними військові навчальні центри. Так, за словами Командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Сирського, наразі рівень оснащеності забезпечення сучасними тренажерами навчальних центрів Сухопутних військ ЗС України становить 85% (станом на початок 2020 року).

тренажери
Наразі в Україні виготовляються віртуальні тренажери на будь-який смак

Загалом виробництвом таких тренажерів займаються близько двох десятків українських компаній, що пропонують сучасні тренажери на будь-який смак – від надскладних, для операторів та пілотів комплексів ЗРК, літаків чи гелікоптерів, до комплексів для навчання стрілецьким чи переносним озброєнням (ПТРК, ПЗРК тощо).

Читайте також: Бойова 4D-парта: в Україні створюють надсучасні тренажери для військової техніки (відео)