xcounter
#
Тренажер БТР-3

Бойова 4D-парта: в Україні створюють надсучасні тренажери для військової техніки (відео)

Тренажер БТР-3
2026

​Як в Україні створюють передові навчальні тренажери для БТР-3 та іншої військової техніки - у матеріалі Defense Express

Перемога на полі бою - це не тільки сучасна потужна зброя, це і вміння нею користуватися. Саме тому бойова підготовка завжди займає провідне місце у пріоритетах кожної армії.

Проте ціна такої підготовки, особливо для людей, які далекі від військової справи, може просто злякати. Наприклад, один пуск високоточної протитанкової ракети коштує близько 20 тисяч доларів, а танк на один кілометр ходу споживає 3-4 літри дизеля.

Читайте також: "Нептун" знищує ціль, незвичні дрони та "Барс-8ММК": події тижня від Defense Express
навчання ЗСУ
Навчання армії - це дуже дорога річ

А для того, щоб навчити екіпаж українського БТР-3 чи БТР-4, до мінімально необхідного рівня, необхідно близько 200 тисяч доларів. Тобто навчання екіпажів лише однієї роти потягне на 2 млн доларів, які підуть на паливо та боєприпаси.

Саме тому у всьому світі в армійських навчальних центрах активно застосовують спеціальні тренажери, які дозволяють у рази здешевити процес навчання та до автоматизму довести дії екіпажів у екстремальних ситуаціях.

Т-64
Танк споживає 3-4 літри дизеля на один кілометр ходу

Саме такі тренажери в Україні створює наукове-виробниче підприємство "Енергія-2000", яке виготовило понад 100 "бойових парт", які постачаються у десятки країн світу. Мова йде про тренажери для бронетехніки, систем протиповітряної оборони, протитанкових засобів, спеціальної інженерної техніки, тощо.

У свою чергу, Defense Express скористався можливістю та протестував комплексний тренажер БТР-3, який передає всі особливості бойового застосування цієї машини. Починаючи від того, як взагалі запустити та керувати бронетранспортером, до стрільби з далекобійного протитанкового "Бар’єру".

Для навчання екіпажів БТР-3 використовується абсолютно автентична кабіна бронетранспортера з тими ж приладами та органами керування. Вона знаходиться на рухомій 6-ступеневій платформі, що дозволяє передати всі вібрації та маневри БТР-3.

Вона передає всі рухи у трьох площинах та навіть перевантаження, бо має швидкість до 20 градусів за секунду, чого достатньо навіть для симуляції перекидання. Завдяки цьому вже через п’ять хвилин тренувань занурення у віртуальну реальність стає настільки глибоким, що вже важко відрізнити її від справжнього життя.

Тренажер БТР-3
Тренажер БТР-3: рухома платформа та пульт інструктора

Важливою особливістю цього тренажера є те, що він дозволяє одночасно проводити навчання всіх членів екіпажу БТР-3: механіка-водія, оператора озброєння та командира. Водночас такі тренажери можуть навіть об’єднуватись у єдину мережу та діяти на одному віртуальному полі бою.

Звісно, виключно за допомогою навіть таких тренажерів навчити екіпаж бойової машини - неможливо. Але завдяки ним стає реальним сформувати навички бійця, ще до того, як він сяде у справжню техніку. І коли справа дійде до перших стрільб, чи водіння, новобранець вже бути знати, як на його дії реагує машина.

Тренажер БТР-3
Місце механіка-водія та командира БТР-3 у тринажері

Окрім того, віртуальне поле бою може бути будь-яким, наприклад, точною копією місцевості на Донбасі. Зокрема, один з "полігонів" у тренажерах "Енергії-2000" знаходиться біля "цифрового" Докучаєвська. Завдяки цьому є можливість ознайомити вже досвідчених бійців з особливостями цієї місцевості та найбільш вірогідними діями противника.

Проте, попри всі можливості таких тренажерів, вони і досі не сильно цікавлять Міноборони. Фактично, єдиним навчальним центром з тренажерами такого рівня в Україні є лише відома "Десна".

У свою чергу, як доводить практика, звичайне рахування коштів, тай здоровий глузд, такі тренажери мають бути у кожній бригаді Збройних Сил України. Бо перемога в бою народжується під час тренувань.

Читайте також: Заступник міністра оборони назвав причину затримки Державного оборонного замовлення-2020