xcounter
#

Ірак вже купує у Туреччини дирижаблі: на додачу до БплА Bayraktar TB2 та ударних гелікоптерів

Аеростат Doruk у формі краплі води, фото Otonom Teknoloji
Аеростат Doruk у формі краплі води, фото Otonom Teknoloji
2747

Приватна турецька оборонно-технологічна компанія Otonom Teknoloji повідомила про підписання угоди з іракським урядом про постачання аеростатів і дирижаблів.

Фірма також заявила, що угода буде включати передачу технологічних ноу-хау і варіанти спільного виробництва у майбутньому. Фінансові деталі продажу не наводяться.

Doruk
Аеростат Doruk

Турецьке підприємство Otonom Teknoloji виробляє декілька різних платформ повітряного спостереження, включаючи безпілотний дирижабль Tepegöz і "аеростат у формі краплі води" Doruk. Ці системи поставляються у трьох різних специфікаціях для тактичних, оперативних і стратегічних місій.

Читайте також: До України прибула важлива місія з Іраку на чолі з міністром оборони

Otonom Teknoloji заявляє, що розробив свої аеростатичні системи для безпеки портів, захисту критично важливих об'єктів, розвідки, спостереження, розвідки і зв'язку.

Платформи повітряного спостереження можуть бути оснащені різним корисним навантаженням. Включно з оптичними камерами, тепловізорами, акустичними датчиками та радарами з синтезованою апертурою антени.

Doruk може працювати на висоті до 1500 метрів з масою корисного навантаження до 500 кг; Tepegöz може літати на висоті до 3000 метрів. Аеростати можуть виконувати безперебійну роботу протягом одного тижня.

Можна стверджувати, що це перший контракт між промисловістю Туреччини та замовниками з Іраку. Офіційна турецька делегація з оборонних закупівель відвідала Багдад у жовтні 2012 року.

Багдад стане черговим покупцем турецького БПЛА

Після цього візиту іракські офіційні особи заявили, що планують придбання турецьких безпілотних літальних комплексів Bayraktar TB2, ударних вертольотів T129 і систем радіоелектронної боротьби. Проте першими закуплені саме дирижаблі.

T129 ATAK
Гелікоптери T129 ATAK стоять на озброєнні турецьких збройних сил з 2014 року, в строю - близько 100 таких машин
Читайте також: "Підкріплення" до F-16: Ірак купить в Туреччині Bayraktar TB2 та вертольоти T129 ATAK