xcounter
#

До України прибула важлива місія з Іраку на чолі з міністром оборони

1432
Збирання БТР-4 на виробничій лінії у Харкові / Фото: Андрій Кравченко
Збирання БТР-4 на виробничій лінії у Харкові / Фото: Андрій Кравченко

Представники Республіки Ірак мають оцінити можливість співпраці з Україною в оборонній сфері

Офіційний візит делегації під керуванням міністра оборони Іраку генерал-лейтенанта Джума Інад Саадуна Аль-Джубурі пройде з 2 по 6 вересня цього року.

Очікується, що після ознайомлення з українськими пропозиціями, буде підписаний меморандум щодо розвитку всебічного співробітництва в оборонній сфері та визначенні найбільш пріоритетних напрямів двосторонньої співпраці у військовій та військово-технічній сферах.

Читайте також: Ірак знову хоче купувати зброю в Україні
Ірак
Делегація Міністерства оборони Республіки Ірак вшанувала пам’ять полеглих Українських захисників

Цей документ, якщо він буде підписаний, може стати початком для офіційного розморожування старих контрактів щодо постачання озброєння в Ірак та укладення нових.

БТР-4Е
Поставлені в Ірак у 2010-2011 рр. українські перші версії БТР-4Е брали участь в бойових діях проти ІДІЛ

Нагадаємо, ще у 2009 році Україна уклала контракт на постачання озброєнь до Іраку обсягом понад $560,1 млн. За ним наша країна мала поставити 420 БТР-4Е та шість військово-транспортних літаків Ан-32Б.

Ан-32Б
Ан-32Б ВПС Іраку

Надалі співробітництво та перелік техніки міг бути значно розширений й вийти на загальний рівень у $2,4 млрд.

Мі-8/17
Україна може долучитися до ремонту та модернізації кількох десятків іракських Мі-8/17

Проте після приходу до влади Віктора Януковича та створення ДК "Укроборонпром" під керівництвом Дмитра Саламатіна у 2010 році ці плани пішли прахом й були заморожені на довгі роки, хоч власне опціон на закупку техніки на півмільярда доларів Ірак так і не скасував.

КБ "Луч"
Військових Іраку може зацікавити високоточна продукція ДККБ "Луч"

Таким чином, українські оборонні підприємства мають шанс отримати справді проривні контракти на значну, по сучасним міркам для нашої країни суму (наприклад у 2019 році Україна продала озброєння на $908 млн, а за півроку 2020 лише на $145 млн), а іракські військові можуть стати найбільшими закордонними партнерами України з закупівель озброєння.

Читайте також: Уруський: "Необхідно зменшити кількість діючих спецекспортерів, а також обмежити вплив на них з боку ДК "Укроборонпром"