xcounter
#

Ідея родом з 60-х років: як у Північній Кореї копію "Іскандера" з ракетного потяга запускали (відео)

1484
Випробування ракети KN-23 у 2019 році
Випробування ракети KN-23 у 2019 році

​У Кореї хочуть мати в своєму арсеналі мобільну та важкодоступну для ураження противником зброю

Північна Корея цього тижня, 15 вересня, провела випробування свого нового мобільного залізнодорожнього ракетного комплексу. Пуски ракет здійснювалися залізнодорожнім рухомим ракетним полком північнокорейських збройних сил – це була перша (принаймні, офіційна) демонстрація нового корейського "ракетного потяга".

КH-23
Фото з пусків ракети з ракетного потягу

Наразі відомо, що під час випробувань було запущено дві балістичні ракети по мішені в Японському морі, що знаходилася на дальності 800 км – випробування були визнані успішними.

Читайте також: Повітряні Сили під час навчань "Об’єднані зусилля – 2021" вчитимуться збивати крилаті ракети РФ

Як повідомляє Центральне телеграфне агентство, ці випробування мали підтвердити можливість практичного застосування нового мобільного залізнодорожнього ракетного комплексу. Інші деталі випробувань невідомі, характеристики самого комплексу наразі також поки що не розкриваються.

Вважається, що такий комплекс надасть Північній Кореї можливість відносно дешево, швидко та непомітно переміщувати боєприпаси, оскільки країна має досить розгалужену мережу залізнодорожніх шляхів з низкою тунелів, в яких можна сховати такі установки.

KN-23 Іскандер
Пуск балістичної ракети з пускової установки, встановленої на потязі

Водночас наразі не зовсім зрозуміло, якими саме ракетами здатна стріляти така мобільна ракета система. З фото та відео, опублікованих у корейських медіа, можна зробити висновок, що ракета, запущена під час цього випробування – це так звана ракета KN-23, яка, по суті, є копією російської ракети "Іскандер".

Іскандер балістична ракета
Російський "Іскандер"

Є ймовірність і того, що на цих випробуваннях корейці запускали не власну ракету (тобто копію), а оригінальний "Іскандер", оскільки відомо, що ракета KN-23 під час минулих випробувань пролетіла лише близько 450 км – а "Іскандер" може долати значно більші відстані.

Власне, корейський "ракетний потяг" – ідея не нова. У США вперше спробували реалізувати такий проєкт ще у 60-х роках минулого сторіччя, згодом його намагалися скопіювати у СРСР (ракети для такого потяга створювали у КБ "Південне" в Україні) та в РФ, однак ці проєкти були закриті через визнання такої системи неефективною.

Читайте також: Нереальна задача: у США хочуть мати "крихітні" високоточні ракети, що літатимуть на сотні кілометрів