xcounter
#

Куди долетить російський "Іскандер": детальний аналіз технічних "хитрощів"

Моделювання аеробалістичної траєкторії польоту ракети російського ракетного комплексу
Куди долетить російський "Іскандер": детальний аналіз технічних "хитрощів"
20699

Росія, намагаючись продемонструвати міць своєї «оборонки», часто прибріхує дані щодо можливостей того чи іншого зразка. Це, ймовірно, стосується й аеробалістичної ракети російського оперативно-тактичного комплексу «Іскандер». Так, дані стосовно оцінок дальності дії ракети можуть бути вигадкою журналістів і фанатів інтернету, які розповсюджують брехливі дані на користь Кремля.

Наші польські колеги з журналу Wojsko i Technika вирішили перевірити це твердження за допомогою спеціальної програми моделювання. Маючи відповідний мінімум вхідних даних, вони спробували оцінити енергетичні можливості балістичної ракети – її дальність – з урахуванням таких чинників, як маса бойової частини, кількість і параметри ракетного палива, траєкторія польоту тощо.

Звичайно, що такий аналіз здійснюють відповідні урядові структури одразу ж після появи у потенційного противника озброєння нового типу. Однак його результати не оприлюднюються: передусім через те, що вхідні дані, як не важко здогадатися, вони отримують не лише від офіційних і легальних джерел.

Читайте також: 5 загроз, яких боїться НАТО: нові висновки генсека Альянсу

Отже, куди ж таки зможе долетіти Іскандер?

Офіційні дані: що відомо?

Для можливості оцінки програмою моделювання енергетичних параметрів ракети необхідно мати відповідний набір конкретних вхідних даних: внутрішні розміри, характеристики маси, час роботи ракетного двигуна, аеродинамічні характеристики ракети, спосіб старту і зміни кута нахилу.

З офіційних даних щодо системи «Іскандер» можна дізнатися про такі цифри:

  • геометричні дані: довжина 7280-7300 мм, діаметр 920 мм;
  • масові характеристики: стартова маса 3800 кг, маса боєголовки 480 кг;
  • силовий агрегат: ракетний твердопаливний двигун;
  • траєкторія польоту: аеробалістична, на більшій частині траєкторії висота польоту ракети становить до 50 км, вона здатна маневрувати з перевантаженням у 20-30 g;
  • активна ділянка траєкторії польоту (з двигуном, що працює) – 12-15 км;
  • максимальна швидкість наприкінці активної ділянки – до 2100 м/с.

Такими є офіційно оприлюднені дані. Однак їхню вірогідність варто перевірити, адже часто такі дані містять узагальнені або свідомо завищені цифри, відносяться до іншої, наприклад, попередньої версії об’єкту, а деякі з них мають значний вплив на кінцеві розрахунки.

Видно різницю в довжині двох видів бойових засобів, що використовуються у комплексі «Іскандер-М». Знаючи довжину транспортно-пускового контейнера крилатої ракети 9М728, можна вирахувати довжину аеробалістичної ракети 9М723.

Розміри

Розміри ракети можна перевірити за допомогою фото. Так, довжину можна виміряти, порівнюючи балістичну ракету з довжиною транспортно-пускового контейнера крилатої ракети, яка відома з точністю до міліметрів. Своєю чергою, діаметр ракети був підтверджений шляхом вимірювання еліптичного дна двигуна, знайденого серед уламків іншої ракети, що впала у серпні 2008 року в Грузії.

Отже, за твердженнями дослідників, офіційні дані щодо розмірів ракети є правдивими й можуть бути використані для подальшої оцінки інших параметрів ракети.

Маси

Офіційно оприлюднені масові характеристики відрізняються між собою в залежності від часу публікації та джерела. Російські джерела від початку надають лише одне значення стартової маси – 3800 кг. У 2006 році система була прийнята на озброєння лише з одним типом ракети з касетною боєголовкою, а це дозволяє припустити, що йдеться про стартову масу саме цієї версії: 9M723K5 з бойовою частиною 9Н722K5, що несе 54 суббоєприпаси.

Після 2006 року на озброєння було впроваджено також інші типи боєголовок, зокрема 9Н722Ф2, проте до цього часу жодних масових показників не оприлюднено. А на фото і відео демонструються виключно два типи ракет, що незначно відрізняються між собою формою головної частини. Найчастіше демонструється навчально-тренувальна ракета 9М723К5-УТ.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти