xcounter
#

Хто в Європі може закупитися іранськими безпілотниками і створити з них власну "армію дронів"

10061
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA

Втім, у самій країні кажуть, що Іран не може надати щось цікавого у плані БПЛА чи інших "ноу-хау"

Сербія могла стати ще одним покупцем безпілотних літальних апаратів в Ірану – у такому випадку ця країна може стати найбільшим оператором військових БПЛА на Балканах, розповідають у виданні Defense News з посиланням на іранських посадовців.

Рішення про закупівлю іранських БПЛА могло бути прийнято на фоні зростання напруги з Косово, а також нещодавнього указу збивати дрони над Рашкою.

Читайте також: Яку армію має Сербія, і чи готовий Белград до нової війни на Балканах
с-125
Сербский С-125, фото ілюстративне

Загалом останніми роками стратегія закупівель БПЛА у Сербії намагалася балансувати мі диверсифікацією іноземних постачальників і розширенням власної оборонної промисловості.

Так, у 2022 році на Eurosatory Сербія представила свій баражуючий боєприпас Gavran – перша така розробка місцевого рівня. Має злітну масу у 50 кг і корисне навантаження у 15 кг, максимальна швидкість польоту – 120 км/год, може перебувати в повітрі протягом 30 хв і має дальність до 100 км.

Orbiter 1
Сербський Orbiter

Також на стадії розробки знаходиться сербський БПЛА Pegaz 011. Водночас країна наразі експлуатує ізраїльський Orbiter 1 та вітчизняний Silac 750C.

Раніше Сербія була зацікавлена у закупівлі турецьких Bayraktar TB2, однак ці плани можуть бути призупинені після появи інформації про закупівлю іранських БПЛА.

Водночас у сербському порталі авіаційних новин TangoSix вважають, що Іран насправді може "мало що надати у плані готових БПЛА чи "ноу-хау" і країна має власні "значні можливості як в інженерії, так і в виробництві для задоволення власних потреб".

Читайте також: Китайська зброя в Європі: Сербія похвалилася своїми новими ЗРК, які обрала замість російських С-300