xcounter
#

Хто б подумав, що маленькій Данії треба чотири нові фрегати, щоб відповідати вимогам НАТО

4400
Патрульний корабель проекту Thetis зі складу ВМС Данії, фото ілюстративне, джерело -  Forsvaret
Патрульний корабель проекту Thetis зі складу ВМС Данії, фото ілюстративне, джерело - Forsvaret

Тим більш, що тут мова про заміну великих 30-річних кораблів, у яких із озброєння – хіба що 76-мм гармата

Міноборони Данії заявило про намір знайти заміну своїм чотирьом патрульним кораблям класу Thetis, які були введені в стрій флоту понад 30 років тому, хоча до цього данське оборонне відомство заявляло про намір подовжити строк служби цих кораблів.

Усі чотири данські патрульні кораблі Thetis наразі несуть службу в периферійних водах поблизу Гренландії, а їх можлива заміна спричинена вимогами НАТО до оборонних спроможностей Данії. Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: Базою для Бе-200, який роблять в Таганрозі, був взагалі А-40 "Альбатрос"
Патрульний корабель проекту Thetis зі складу ВМС Данії, фото ілюстративне, джерело - Forsvaret

Для початку тут варто деталізувати, що усі чотири патрульні кораблі проекту Thetis були введені в стрій ВМС Данії у 1991-1992 роках. І тут мова про кораблі достатньо крупних габаритів – повне водозаміщення у 3500 тон та довжина корпусу в 112 метрів, які мають однак доволі символічне озброєння – одна 76-мм артустановка, два кулемети калібру 12,7 мм та два кулемети калібру 7,62 мм, ангар та майданчик під один вертоліт MH-60R.

Очільник ВМС Данії контр-адмірал Хендрік Рюберг зазначив зокрема, що за зобов’язаннями в рамках Альянсу його країна зобов’язана мати в строю мінімум три патрульні кораблі океанського класу, однак вони мають бути "більш боєздатними в плані наявності бортового озброєння та обладнання", аніж наявні наразі патрульні кораблі проекту Thetis.

Тим більш, що спроможності Данії враховуються як складова колективних спроможностей Альянсу разом із Великою Британією та Ісландією в плані оборони Арктичного регіону.

Фрегат проекту Iver Huitfeldt зі складу ВМС Данії, фото ілюстративне, джерело - Forsvaret

Очільник данського флоту зробив при цьому поправку, що можливості придбання нових кораблів дещо обмежені. Уряд країни виділив додаткові 20 мільярдів євро на зміцнення збройних сил, але їх необхідно розподілити відповідно до запитів усіх родів військ.

При цьому автори порталу Naval News припускають, що для заміни патрульних кораблів проекту Thetis Данія ймовірно замовлятиме повноцінні фрегати.

І на цьому тлі особливо цікавим виглядає факт, що британський проект фрегатів Type 31, що "має гарний експортний успіх", був створений на базі данського проекту Iver Huitfeldt, яким було збудовано чотири кораблі і котрі наразі складають основу надводних сил ВМС Данії.

Ядро надводних сил флоту Данії складають також два багатоцільові кораблі проекту Absalon, фото ілюстративне, джерело - Forsvaret
Читайте також: Армія США тільки зараз почала тренувати танкістів стріляти на понад 2 км