xcounter
#

"Гетьман Іван Виговський" спущено на воду: це другий корвет класу Ada для ВМС України

7335
"Гетьман Іван Виговський" (фото: Clash Report)
"Гетьман Іван Виговський" (фото: Clash Report)

Корвет "Гетьман Іван Виговський" належить до класу Ada будується у Туреччини та другим з двох замовлених кораблів цього класу

Сьогодні, 1 серпня, у Стамбулі на верфі STM був спущений на воду другий корвет класу Ada, який будується для України - "Гетьман Іван Виговський".

Про це повідомляють турецькі джерела, які також доклали декілька фото з місця подій. Вочевидь, заради дотримання заходів безпеки, з огляду на присутність міністра оборони України Рустема Умерова та командувача ВМСУ Олексія Неїжпапи, захід не був анонсований.

Читайте також: В Україні вирішиться чи почнеться Третя світова війна, до якої США не готові - звіт Конгресу

Зазначимо, що закладення цього корабля пройшла 18 серпня 2023 року. Таким чином для того, щоб спустити корвет на воду турецьким корабелам знадобилось трохи менше року. Але "Гетьман Іван Виговський" ще певний час буде добудовуватись на плаву.

Якщо згадати терміни, які знадобились для початку випробувань першого аналогічного корвета "Гетьман Іван Мазепа" (закладений у вересні 2021 року), то перший корвет спустили на воду 2 жовтня 2023 року, а на випробування він вийшов 29 травня 2024 року. Станом на початок липня перший український корвет класу Ada продовжував проходження випробування та ще не отримав, як мінімум, протикорабельні ракети.

Загалом Україна замовила два корвети класу Ada за видозміненим проєктом у бік посилення протиповітряної оборони та, як свідчить перше відео з важливими деталями - радіотехнічного оснащення.

Наразі строки завершення всіх робіт на корветі "Гетьман Іван Мазепа", а тим паче офіційного його вступу у стрій Військово-морських сил України не розкриваються. Звісно вони не відомі і для корвета "Гетьман Іван Виговський".

Читайте також: Як Японія працює над гіперзвуковою ракетою HVGP, і коли планує ставити на озброєння