xcounter
#

Франція вирішує, чи треба їй палубні Rafale M під крилату ракету ASMP-A

1568
 Зліт палубного Rafale M з крилатою ракетою ASMP-A, ілюстративне фото з відкритих джерел
Зліт палубного Rafale M з крилатою ракетою ASMP-A, ілюстративне фото з відкритих джерел

Пуск ракет з таких літаків востаннє був ще в 2017 році, але французи все ж хочуть "ефективний інструмент" ядерного стримування

Серед французьких парламентарів та керівництва ВМС Франції триває дискусія щодо того, чи потрібно зберігати в строю багатоцільові палубні літаки Rafale M, адаптовані як носії крилатих надзвукових ракет ASMP-A, здатних зокрема нести ядерний боєзаряд потужністю до 300 кілотонн на дальність до 500 км. Про це пише портал Opex 360.

Зазначається, що зараз носії ядерної зброї в збройних силах Франції розподілені між трьома родами військ: FOST – Стратегічні океанські сили, чотири атомні підводні крейсери типу Le Triomphant, FAS – Стратегічні повітряні сили, 20 літаків Rafale B разом з флотом "повітряних танкерів", FANu – власне ті самі палубні Rafale M зі складу авіагрупи авіаносця Charles de Gaulle.

Читайте також: Чи стануть рашисти застосовувати для війни проти України свої палубні МиГ-29К та Су-33
Пуск крилатої ракети ASMP-A із Rafale M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ефективність саме останнього роду військ викликає у французьких парламентарів найбільше питань: наприклад, востаннє пуск ракети ASMP-A із Rafale M відбувався ще в 2017 році, в той час як Стратегічні повітряні сили проводять свої тренування постійно.

В свою чергу, зважаючи на те, як багато ресурсів "поглинає" утримання FAS із "ядерними" Rafale B, то тут закономірно виникає питання – а чи доцільно утримувати палубну авіацію як окремий носій ядерної зброї, зважаючи на її малу ефективність в цьому "амплуа".

Зліт палубного Rafale M з крилатою ракетою ASMP-A, ілюстративне фото з відкритих джерел

Натомість під час одного із парламентських слухань командувач ВМС Франції адмірал Шарль Вандьє навів такі аргументи "за" збереження палубної авіації як окремого носія ядерної зброї. Навіть якщо авіаносець в сучасній війні може бути уразливим для різних видів зброї, сам факт розміщення на таких кораблях літаків з атомними боєзарядами вже є "додатковим фактором стримуванням". Авіаносна ударна група як формація має високу мобільність, що дозволяє долати протягом доби відстань до 1000 км, і так бути менш уразливим для противника.

Тому ВМС Франції планують розміщувати палубні літаки з крилатими ракетами навіть на перспективному авіаносці, які має стати в стрій аж після 2035 року.

Французький Rafale M в польоті із крилатою ракетою ASMP-A під фюзеляжем, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Данія має "зайві" F-16, але замість України ці літаки може отримати взагалі Аргентина