xcounter
#

Франція та Індія змогли на рік прискорити виробництво субмарини типу Scorpene

864
Спуск на воду субмарини типу Scorpene для ВМС Індії, фото ілюстративне
Спуск на воду субмарини типу Scorpene для ВМС Індії, фото ілюстративне

Індія готує тендер на купівлю нової серії субмарин вартістю понад 6 мільярдів доларів, Франція прагне перемогти на цих торгах

Військово-морські сили Індії отримали четверту субмарину типу Scorpene, що отримала назву Vela, та була збудована у кооперації між французькою Naval Group та індійською Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). Про це пише портал Naval Post.

Підводний човен Vela, четверта субмарина типу Scorpene в складі ВМС Індії, фото з відкритих джерел

Підводний човен Vela був спущений на воду 6 травня 2019 року, і тут минуло лише дещо більше двох років між спуском на воду та формальним вводом підводного корабля у стрій індійських ВМС.

Читайте також: РФ добудує для Індії два "підсанкційні" фрегати проекту 11356

Для порівняння – третя субмарина Karanj типу Scorpene для ВМС Індії була спущена на воду у січні 2018 року, а ввід у стрій індійського флоту відбувся лише у січні 2021 року, тобто – за три роки.

Підводний човен Vela, четверта субмарина типу Scorpene в складі ВМС Індії, фото з відкритих джерел

Індія має отримати ще два підводні човни типу Scorpene, добудувати які на стапелі мають до кінця 2022 року.Перші два човни за французьким проектом Scorpene - Kalvari та Khanderi – увійшли до складу індійських ВМС в грудні 2017 року та вересні 2019 року відповідно.

Підводний човен типу "Варшавянка" ВМС Індії, "попередник" підводних човнів типу Scorpene, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці субмарини мають замінити собою в складі індійських ВМС російські підводні човни типу "Варшавянка", 10 таких підводних кораблів було поставлено протягом 1988-2000 років.

Також човни типу Scorpene мають замінити собою субмарини німецького виробництва за проектом Shishuma, чотири одиниці були збудовані в 1982-1992 роках.

Ходові випробування однієї із субмарин Scorpen для флоту Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як розповідав Defense Express, у червні 2021 року Індія оголосила тендер на поставку нових шести дизель-електричних підводних човнів загальною вартістю 6,14 мільярдів.

За умовами конкурсу, ці підводні кораблі мають бути збудовані до 2030 року. Основні два конкуренти за перемогу в цьому тендері – саме Росія та Франція, будівництво кораблів має відбуватись на потужностях в Індії.

Індія прагне створити власне самостійне виробництво дизель-електричних субмарин, фото ілюстративне
Читайте також: "Адмирал Кузнецов" ще рік простоїть у "штучній комі", тепер погода "винна"