xcounter
#

Естонська компанія тестує "інтелектуального веденого" для танків - роботизовану платформу Type-X (відео)

821
Естонська компанія тестує "інтелектуального веденого" для танків - роботизовану платформу Type-X (відео)

На базі Type-X естонська компанія Milrem Robotics планує створити повноцінне сімейство бойових роботизованих платформ

Роботизована бойова машина Type-X, створена естонською компанією Milrem Robotics, пройшла перші випробування на мобільність.

Роботизована платформа Type-X призначена для підтримки механізованих підрозділів. Бойовий робот стане "інтелектуальним веденим" для основних бойових танків та БМП – він має допомагати виконувати найнебезпечніші задачі на полі бою.

Читайте також: Естонський робот THeMIS піде на експорт: хто стане його покупцями

"Транспортний засіб буде мати інтелектуальні функції, такі як "слідуй за мною", навігація по точках та виявлення перешкод. Крім того, розробники програмного забезпечення використали зовсім новий та інноваційний підхід, який дозволяє виконувати операції з дистанційним управлінням на вищих швидкостях", – стверджує Кулдар Вяерсі, генеральний директор Milrem Robotics.

Платформа Type-X
Платформа Type-X на випробуваннях

Повна бойова маса машини – 12 тонн, з них 3 тонни становить корисне навантаження. Робот матиме безекіпажну башту вагою близько 2 тонни з 30-мм (або 50-мм) автоматичною гарматою і 7,62 спареним кулеметом.

Бойовий робот THeMIS
Бойовий робот THeMIS від естонської компанії, який вже побував на полі бою

Як стверджують у Milrem Robotics, п’ять таких роботів з 30-мм гарматою можуть транспортуватися літаком С-17, літаками С-130J і KC-390 – одна бойова машина, а А400М – дві платформи Type-X.

Роботизована платформа має дизель-електричну силову установку. Швидкість по шосе – 80 км/год, по бездоріжжю – 50 км/год. Запас ходу – до 600 км.

Milrem Robotics
Milrem Robotics продоовжує удосконалювати свої роботизовані бойові платформи

Відносна невелика вага робота та висока потужність забезпечують відмінну прохідність бездоріжжям. Крім того, цей робот у три-чотири рази легше за звичайну БМП, а його вартість значно нижча.

Крім того, бойова платформа Type-X була розроблена таким чином, щоб можна було забезпечити низькі витрати на його обслуговування та логістику.

Type-X
Type-X

Машина буде діяти автономно або отримувати команди з центра управління – детальніше про це ми розповідали в одному з матеріалів.

Платформа Type-X – модульна, і надалі розробники планують перетворити цей робот на сімейство машин, призначених для виконання різноманітних задач на полі бою.

Читайте також: Роботи-собаки, креветки-розвідники та секретна зброя: топ-5 незвичних оборонних проєктів 2020 року