xcounter
#

Естонські військові скоро будуть "без роботи": все через Milrem Robotics

928
Естонська компанія поповнює свою лінійку роботизованих машин
Естонська компанія поповнює свою лінійку роботизованих машин

Новий робот Type-X від естонської компанії Milrem Robotics

Бойова машина Type-X – це безекіпажна гусенична бойова платформа від естонської компанії Milrem Robotics. Ця компанія відома своїм роботом THeMIS, який, до речі, нещодавно успішно виконав своє перше бойове завдання.

Макет нової машини компанії – Type-X – широкому загалу мали показати на Eurosatory 2020. Але плани так і залишилися планами – через усім відомі причини. Тож наразі компанія закінчує роботу над дослідним зразком і буде готуватися до заводських випробувань. Вони мають пройти у жовтні 2020 року.

Читайте також: ​Морська піхота США об’єднає крилату ракету та наземний дрон
Бойовий робот THeMIS невдовзі отримає такого ж "роботизованого колегу"

Новий робот буде важити як чверть звичайної бойової машини й коштувати близько 50% її вартості, розповідає про розробку директор компанії. Повна бойова маса машини – 12 тонн, з них 3 тонни становить корисне навантаження. Робот матиме безекіпажну башту вагою близько 2 тонни з 30-мм (або 50-мм) автоматичною гарматою і 7,62 спареним кулеметом.

З гібридною дизель-електричною силовою установкою машина буде рухатися зі швидкістю до 80 км/год по шосе і 50 км/год на бездоріжжі. Дизель-генератор й електродвигуни розташовані в кормовій частині машини, а акумуляторні батареї – у передній. Запас ходу бойового робота становить до 600 км.

робот THeMIS
Конструкція нового Type-X – як і THeMIS – буде модульною

Довжина машини становить 6 м, висота – 2,2 м. Як зазначає розробник, машину можна буде транспортувати літаком С-130, а також за допомогою гелікоптерів Chinook і Super Stallion (CH-47D/F і CH-53G / K).

Машина буде діяти автономно або отримувати команди з центра управління.

Для автономної роботи вона має низку телевізійних і тепловізійних камер кругового огляду, а також лазерний лідар. Усі датчики взаємодіють з обчислювальною системою: вона використовує потужні алгоритми для створення карти місцевості й прийняття рішень.

Виконувати задачі роботу допомагатимуть камери та сенсори

Саме завдяки цій системи машина буде "знати", куди саме їхати і що треба робити, щоб виконати бойову задачу. Але, попри те, що робот буде здійснювати розвідку та виявляти ворожі цілі самостійно, знищувати їх він зможе тільки після команди оператора.

Для дистанційного керування групою машин Type-X компанія створює комбінований центр управління. Чотири місця для операторів будуть розташовані на колісному бронетранспортері.

Milrem Robotics робот Type-X
Групою бойових роботів будуть керувати чотири оператори

Конструкція Type-X буде модульною. В майбутньому один робот перетвориться на повноцінне сімейство машин для виконання різних задач: у взаємодії з особовим складом чи з іншими роботизованими платформами.

Читайте також: ​Безпілотні бойові кораблі: окреслився майбутній вигляд морських дронів