xcounter
#

До САУ Caesar у 2024 році інтегрують штучний інтелект, й, схоже, випробують одразу на передовій

5122
САУ Caesar 8x8
САУ Caesar 8x8

Вже у січні наступного року має запрацювати "коаліція артилерії", з метою посилення ЗСУ й здається з'явилось рішення, яке зменшить витрату боєприпасів

Слідом за "коаліцією Leopard 2" та "коаліцією F-16" на посилення Збройних Сил України вже у січні 2024 року має запрацювати "коаліція артилерії", яка буде базуватись у Парижі.

Як повідомив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк домовленість про це була досягнута під час зустрічі із делегацією парламенту Франції. Також додано, що ЗСУ "зацікавлені у подальшій закупівлі для своїх потреб самохідних артилерійських установок Caesar", яка продемонстувала свою високу ефективність на полі бою.

Читайте також: У РФ вигадали "залізничний" Patriot на бронепотязі, щоб пояснити втрату одразу трьох Су-34

Можливо ставка на Caesar пов'язана з тим, що він відрізняється не лише помірною ціною у районі 4,5-5,5 млн євро за артсистему, а й темпами виробництва, яке кратно розширилось до шести й має досягнути восьми САУ Caesar на місяць.

Водночас не лише у кількості артилерійських систем справа, бо на 2024 рік "заплановані випробування управління вогнем САУ Caesar із застосуванням штучного інтелекту". При цьому така інтеграція, як заявив заступник міністра, дозволяє скоротити витрату боєприпасів одразу на 30%.

Тобто можливо зробити припущення, що певні тести цієї нової системи управління вогнем вже відбулись і мова йде про перехід від тестової до серійної версії. При цьому особливої технічної складності у самій інтеграції до цієї САУ нового програмного забезпечення не вбачається, бо Caesar й так є "цифровим" й мова цілком може йти лише про оновлення "софта".

САУ Caesar

Інтеграція штучного інтелекту у питання управління вогнем дійсно є доволі перспективним напрямом, який цілком може розширити стандартний функціонал балістичного обчислення за рахунок обробки не лише додаткових даних, а й аналізу всього масиву статистичної інформації та, цілком можливо, самостійної обробки зображення з дронів для коригування вогню.

Й враховуючи те, що мова йде саме про програмне рішення, то цілком можливо, що аналогічні системи можуть з'явитися й на інших артсистемах. Навіть якщо це відбудеться за рахунок непрямих інтегрованих рішень. Наприклад, саме таким шляхом була створена відома система "Кропива", яка встановлюється не на комп'ютер артилерійської системи, а на окремий планшет.

Водночас, якщо використання систем зі штучним інтелектом дійсно зменшить витрату снарядів на 30%, то це означає величезну економію й цілком може певною мірою зменшити потребу в них.

Читайте також: Інтеграція JDAM-ER під крило МіГ-29 виявилась значно складнішою та довершеною (фото)