xcounter
#

Для чого рашистам знадобилась рідкісна "Ладога" на Т-80У, зроблена для ядерної війни

15139
Рашистська бронемашина "Ладога", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська бронемашина "Ладога", ілюстративне фото з відкритих джерел

Це настільки рідкісна і специфічна машина, що її поява на полі бою виглядала неймовірною

У відкритому доступі з’явилось відео, із якого випливає, що оператори безпілотників ЗСУ під час одного із епізодів уразили рашистську гусеничну бронемашину, яку можна опізнати як ВТС "Ладога" на базі Т-80У.

Час та місце ураження цієї рашистської бронемашини, як і її подальший статус, наразі не відомі. Але тут в принципі неймовірним виглядає сам факт, що російські окупанти зняли зі зберігання ці ВТС "Ладога" та вирішили застосувати у війні проти України.

Читайте також: РФ після навчань з Іраном завела у Червоне море ракетний крейсер "Варяг", систершип "Москви"

Для початку давайте деталізуємо, що подібну конструкцію корпусу можуть мати або архаїчні БТР-50, або ж рідкісні інженерні машини армії РФ під індексом БМР-3МА. Але якщо уважно приглянутись до наведених вище кадрів, то там проглядаються риси конструкції саме ВТС "Лагода". І так виходить, що це був перший відомий епізод застосування цієї бронемашини в її історії.

Тому що далі варто деталізувати, що ВТС "Ладога" - це по суті важко броньована командно-штабна та розвідувальна машина, створена взагалі на випадок ядерної війни. Схоже, що саме це специфічне призначення й визначило обставину, що всього було виготовлено чотири чи п’ять екземплярів машини "Ладога", хоча базою для неї виступив доволі масовий Т-80У.

Рашистська бронемашина "Ладога", ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо далі розповідати про особливості ВТС "Ладога", то ця машина відрізняється конструктивно наявністю засобів захисту від зброї масового ураження, та наявністю робочих місць для розміщення додатково 4 осіб, крім безпосередньо екіпажу в дві особи.

Цікаво, що "Ладога" на практиці застосовувалась лише один раз – під час ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, де ця машина показала свій реально високий рівень захисту. Усі екземпляри перейшли в розпорядження армії РФ, де і були списані на початку 1990-х років.

По суті, станом на лютий 2022 року ВТС "Ладога" була на рівні музейного експонату, його появу на полі бою очікувати м’яко кажучи складно. Але тим не менш, ми це побачили. І можемо припустити, що російські загарбники вирішили використати цю машину справді як "високозахищений транспортний засіб" (як і розшифровується абревіатура "ВТС"), насправді без поправки на її "ядерне" призначення.

Рашистська бронемашина "Ладога", ілюстративне фото з відкритих джерел

Це просто вже аж ніяк не перший випадок, коли рашисти знімають із консервації та застосовують для війни проти України рідкісні бронемашини, по різним причинам списані ще у 1990-х чи 2000-х роках. Тут як приклад можемо пригадати появу в строю окупаційних військ РФ рідкісних БТР-90, один із яких був підбитий під Авдіївкою. Або ж рідкісних БМД-3, застосування яких в боях поки однак не фіксувалось.

Читайте також: Є цікава ідея зробити великий FPV-дрон-камікадзе під 120-мм боєприпас, яка має свої переваги