xcounter
#

Дійсно великий підводний дрон, який можна зібрати в польових умовах - як виглядає апарат нового класу

15816
Підводний дрон Manta Ray, фото — DARPA
Підводний дрон Manta Ray, фото — DARPA

Контракт на створення прототипу підводного дрона Manta Ray було укладено у 2021 році

Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів DARPA вчора, 1 травня, оприлюднила пресреліз, в якому розповідає про завершення повномасштабних випробувань прототипу підводного безпілотного апарату Manta Ray від Northrop Grumman, які проходили у лютому та травні цього року. Тестування передбачало перевірку гідродинамічних характеристик підводного дрона в морі, включно з усіма режимами руху та рульового управління дрона.

підводний дрон Manta Ray
Підводний дрон Manta Ray, фото — DARPA

Як відзначив менеджер програми Manta Ray у DARPA доктор Кайл Вернер, ці випробування підтвердили, що підводний дрон готовий до використання в реальних умовах після швидкої збірки у польових умовах із модульних частин. "Поєднання модульного транспортування пересіченою місцевістю, збирання у польових умовах і наступного розгортання демонструє унікальні можливості надвеликого UUV [Unmanned Underwater Vehicle — безпілотний підводний апарат]", — зауважив він.

Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD

У DARPA також додають, що просте транспортування і складання підводного дрона Manta Ray надає можливість швидко розгортати його по всьому світу, при цьому не навантажуючи пірси на військово-морських об’єктах війська. А загалом програма Manta Ray передбачає створення нового класу БПЛА великої дальності, який завдяки варіативності корисного навантаження можна використовувати у різних операціях в динамічних умовах. Станом на сьогодні Агенство DARPA разом з військово-морськими силами США обговорюють подальші плани з тестування і перехід на цю технологію.

Підводний дрон Manta Ray
Підводний дрон Manta Ray, фото — DARPA

У Northrop Grumman відзначають, що Manta Ray передусім призначений для виконання тривалих дальніх місій у тих місцях в океані, "куди люди не можуть дібратися". Там наголошують на тому, що цей підводний дрон має енергозберігальний режим і може "чіплятися" за морське дно, переходячи у сплячий режим з низьким рівнем зберігання конструкції. Транспортування дрона сушею здійснюється у п’яти стандартних транспортних контейнерах.

Нагадаємо, що ще у 2021 році DARPA уклала контракти з двома компаніями, Northrop Grumman Systems Corporation і Martin Defense Group, на розробку прототипів підводних дронів Manta Ray. Крім енергозберігального режиму, у рамках програми також опрацьовується боротьба з корозією та питання забезпечення навігації для тривалих місій.

Читайте також: Наші дрони почали бити по дуже неочікуваним цілям, які рашисти точно не зможуть прикрити ППО