xcounter
#

Десятки випробувань на рік: як списані БПЛА допоможуть відкрити "нову еру гіперзвукових розробок" у США

6316
RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk

У ПС США сподіваються, що модифіковані списані БПЛА допоможуть розв’язати логістичне питання гіперзвукових випробувань

У серпні 2022 року у ПС США остаточно підтвердили – списані безпілотники RQ-4 Global Hawk версії Block 20 та Block 30 будуть переконфігуровані у RangeHawk для використання у рамках програми випробувань гіперзвукової зброї SkyRange.

Втім, якщо тоді деталей щодо того, як саме будуть працювати ці БПЛА у рамках програми гіперзвукової зброї, то тепер у виданні The War Zone дізналися нові подробиці щодо цього проєкту, який, як відзначається, у випадку успіху може "відкрити нову еру гіперзвукових розробок" у США.

Читайте також: Підґрунтя для розгортання гіперзвукової зброї: новітній "стелс"-есмінець США вперше прибув в Японію

Отже, наразі відомо, що для підтримки гіперзвукової програми SkyRange списані безпілотники будуть переконфігуровані у версію RangeHawk і використовуватимуться передусім на великих висотах для тривалих польотів з метою збору даних та моніторингу системи, що тестується.

Таку інформацію в інтерв’ю виданню відзначив директор програми TRMC RQ-4 RangeHawk Брайан Пек: "Northrop Grumman інтегрує удосконалене корисне навантаження, щоб оснастити RangeHawk можливістю підтримки випробувань гіперзвукових транспортних засобів та іншої зброї великої дальності".

RangeHawk rq-4 безпілотник
На задньому фоні можна побачити RQ-4 у версії RangeHawk

Водночас сама програма розробки гіперзвукової зброї SkyRange – це одна з ініціатив з низки гіперзвукових програм США, кількість яких постійно зростає – нещодавно Пентагон запросив близько 5 млрд доларів на "гіперзвук" у бюджетному запиті на 2023 рік.

Але річ у тім, що якщо навіть цю цифру погодить Конгрес, це аж ніяк не вплине на і так досить складні логістичні моменти гіперзвукових випробувань, які дуже гальмують прогрес створення гіперзвукової зброї.

гіперзвукова ракета
Художнє зображення гіперзвукової ракети, фото ілюстративне

Так, досі Пентагон був обмежений у кількості та місці проведення гіперзвукових випробувань через старіючий флот кораблів, який можна використовувати для збору даних під час польоту гіперзвукової ракети – щорічно Міноборони США має всього чотири-шість гіперзвукових випробувань через значну кількість часу та ресурсів, які необхідні для розгортання кораблів у Тихому океані.

Водночас програма SkyRange має вбити одним пострілом "двох зайців" – дати життя списаним безпілотникам і надати інфраструктуру, яка допоможе США просунутися далі у глобальних гіперзвукових перегонах.

rq-4 global hawk
Списані БПЛА, що були модернізовані для програми гіперзвукових випробувань
Ба більше – безпілотники RangeHawk

зможуть збирати дані "значно вищої якості", ніж традиційні кораблі підтримки випробувань, крім того, RangeHawk

також мають суттєво скоротити час, необхідний на підготовку до випробувань.

Так, якщо на підготовку корабля для гіперзвукових випробувань може піти до 21 дня, то RangeHawk для цього потрібно всього декілька годин. Загалом у США сподіваються, що за допомогою нової інфраструктури для гіперзвукових випробувань зі списаними БПЛА вони зможуть довести кількість тестувань до 50 на рік – наразі це звучить дуже амбіційно, однак модернізовані RQ-4 можуть зробити таку "опцію" реальною.

Читайте також: Рашисти застосували гіперзвукові "Кинжали", і вони ударили саме по Кривому Рогу