xcounter
#

Чому рашисти втрачають свої "Орлан-10" ледь не десятками за день: річ не тільки у ПЗРК

94676
Чому рашисти втрачають свої "Орлан-10" ледь не десятками за день: річ не тільки у ПЗРК

Збройні Сили України позбавляють ворожу артилерію "очей"

Розвідувальні безпілотники "Орлан-10" рашистських окупаційних військ виявилися вразливими не тільки вразливі до переносних зенітно-ракетних комплексів, але й до українських засобів радіоелектронної боротьби.

Так, останнім часом Командування Повітряних Сил ЗСУ звітує про рекордні кількості збитих "Орланів" за добу – наприклад, вчора, 5 травня, рашисти втратили 14 таких безпілотників. Загалом з початку повномасштабної війни українські захисники знешкодили понад 300 БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Читайте також: За добу ЗСУ "демілітаризували" рашистських "Орланів" на майже 1 млн доларів

Низка цих безпілотників була збита з сучасних ПЗРК, таких як Martlet LMM, в яких використовується керування ракетою у "лазерній стежці", що виявилося ефективним для знищення таких цілей, як "Орлан".

Водночас страждають російські "Орлани" й від засобів радіоелектронної боротьби. Як виявилося, "антиребівський" захист навігаційних сигналів російських безпілотників, зокрема адаптивна антенна решітка серії "Комета", має низьку ефективність у районах застосування ЗСУ засобів РЕБ.

"Орлан-10" збитий БПЛА
Частини збитого "Орлан-10"
Рашисти стверджували, що малогабаритна адаптивна антенна решітка серії "Комета" "підвищує завадостійкість на 40-50 дБ, що рівнозначно зменшенню радіуса подавлення у 100-300 раз".

Втім, українські військові з таким твердженням не згодні – наразі війська РФ відчувають брак БПЛА на передовій, зокрема і внаслідок їх великих втрат. Разом з тим, деякі БПЛА рашистів постраждали й від "дружнього вогню".

Зауважимо, що такі втрати рашистських БПЛА можна пов’язати, ймовірно, з активним використанням нашими військовими комплексами РЕБ "Нота" українського виробництва, а також іншими засобами РЕБ від закордонних партнерів.

Читайте також: Рашисти під прикриттям БТРа не змогли забрати свій "Орлан", довелося тікати від морпіхів ЗСУ