xcounter
#

Чому "прикрутити" балістичну ракету PrSM до F-16 та інших літаків - це дійсно вигідне рішення

8021
Пуск далекобійної балістичної ракети PrSM, фото — Lockheed Martin
Пуск далекобійної балістичної ракети PrSM, фото — Lockheed Martin

Створення версії PrSM повітряного базування виглядає дійсно оптимальним рішенням і дивно, що у США ще не пішли таким шляхом

Нещодавно ізраїльська компанія Israel Aerospace Industries (IAI) на авіасалоні ILA у Німеччині представила нову версію своєї балістичної ракети LORA (Long Range Artillery) повітряного базування — Air LORA. Ця ракета спершу була розроблена для однойменного оперативно-тактичного ракетного комплексу, в наземній версії має дальність у 400 км.

Якою може бути дальність ракети Air LORA поки що невідома, але загалом вона має бути більшою. Цю ракету вже тестували з винищувача F-16, і в IAI також заявляли, що Air LORA зрештою може працювати з усіма сучасними потенційними носіями такого озброєння. Чи є в ракети потенційні замовники та чи вже тестували її безпосередньо на полі бою наразі невідомо.

Читайте також: Скільки далекобійних ракет PrSM для HIMARS та крилатих ракет Tomahawk хоче закупити Пентагон

Разом з тим, як наголошують у виданні The War Zone, ця подія стала поштовхом до роздумів, а чи можуть Сполучені Штати піти тим же шляхом й адаптувати для свого парку бойової авіації одну з ракет, яка призначена для систем HIMARS та M270 — а саме далекобійну керовану балістичну ракету Precision Strike Missile (або PrSM).

Передусім у своїх роздумах видання наводить порівняння масогабаритних характеристик обох ракет, які свідчать про таке — цілком ймовірно, що PrSM можна буде інтегрувати в літаки навіть простіше, ніж ту ж ізраїльську LORA, і йдеться про доволі широкий вибір платформ від літаків F-15 і F-16 і до стратегічних бомбардувальників B-52 і B-21.

Так, наприклад, якщо LORA має довжину 5 метрів, то PrSM — менш як 4 метри, крім того, маса ізраїльської ракети становить 1600 кг, тоді як приблизна маса американської — близько 1050 кг. Водночас дальність PrSM сьогодні становить 500 км, а зрештою має бути збільшена до 650 км.

І як окремо наголошують у виданні, то адаптація PrSM для експлуатації з літаків має стати дуже економічно вигідним рішенням. По-перше, з’явиться ще один клієнт цієї ракети — Повітряні сили, що позитивно вплине на вартість ракети, а також на створення надійніших ланцюжків постачань.

Зрештою, PrSM, хоч і частково, може компенсувати проблеми з програмою гіперзвукової ракети ARRW. Так, звичайно, PrSM матиме меншу дальність і ефективність, але йдеться про ракету, в рази дешевшу — 15-18 млн у ARRW проти 1,5 млн у PrSM і яку можна дійсно масово виробляти.

Разом з тим, ідея появи ракети PrSM повітряного базування робить актуальним й таке питання — а чи можна для пусків з літаків адаптувати ті ж балістичні ракети ATACMS, тим паче з огляду на досвід з ізраїльською LORA — про це Defense Express невдовзі розповість в окремому матеріалі.

Читайте також: FPV-дронами знищено станцію РЕБ "Борисоглебск-2" на дальності 12-15 км (відео)