xcounter
#

Чим замінити MH-60 та MQ-8: ВМС США хочуть нові гелікоптери та безпілотники

1081
Чим замінити MH-60 та MQ-8: ВМС США хочуть нові гелікоптери та безпілотники

ВМС США хочуть отримати платформи нового покоління, які замінять діючі гелікоптери та безпілотники у 2030 році

ВМС США заявляють, що вони розпочинають програму заміни діючого парка гелікоптерів MH-60R / S і безпілотників MQ-8B / C Fire Scout. Ці зусилля є частиною масштабної програми Future Vertical Lift, що спрямована на заміну парків гелікоптерів в армії США, які мають потрапити на озброєння у 2030-х роках.

Читайте також: Німеччина передумала та оголосила новий тендер на важкі гелікоптери: обиратимуть американські
ВМС США гелікоптер
ВМС США шукають нові гелікоптери та безпілотники

Повідомляється, що Командування авіаційних систем ВМС (NAVAIR) розташувало запит на інформацію для аналізу альтернатив програми, яку вони називають Future Vertical Lift-Maritime Strike (FVL-MS).

Зазначається, що хоч в документі ВМС чітко вказано, що гелікоптери MH-60R і MH-60S потрапляють під дію програми FVL-MS, то з варіантами безпілотника не все настільки чітко.

Безпілотник MQ-9B та гелікоптер MH-60R
Безпілотник MQ-8B та гелікоптер MH-60R

Так, у різних місцях в документі згадується або MQ-8B / C, або тільки MQ-8C, або ж просто загальне позначення MQ-8. Водночас має велике значення те, який саме безпілотник чи безпілотники планує обрати служба, оскільки, наприклад, MQ-8B відрізняється від більш функціонального MQ-8C.

MQ-8C
MQ-8C

Разом з тим відомо, що майбутні гелікоптери та безпілотники мають виконувати широкий спектр місій, наприклад спостереження, розвідка та цілевказання; надводна, підводна та повітряна війна; протимінна війна; електронна війна; пошуково-рятувальні операції; командування та контроль тощо.

Крім того, ВМС висувають деякі інші функціональні вимоги. Йдеться, зокрема, про можливість посадки на кораблі, ведення логістики, перевезення пацієнтів тощо.

MH-60R
MH-60R запускає ракету Hellfire під час навчального вильоту

Як тільки ВМС отримають відповіді на їхній запит на інформацію, вони вивчать альтернативи та те, наскільки ці рішення відповідають тим викликам, які створюють противники Сполучених Штатів.

Разом з тим зазначається, що хоча перелік задач, які має виконувати майбутній гелікоптер, буде важко втілити в одній платформі, у ВМС налаштовані придбати один тип, який буде відповідати всім вимогам служби.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту