xcounter
#

Чи справді Йорданія могла дати ЗСУ ракети до "Оса-АКМ", і скільки ЗРК та боєзапасу до них має ця країна

3808
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Можливо, у цій історії ми можемо побачити слід одного з непублічних рішень після одного із засідань у форматі "Рамштайн"

У відкритому доступі з’явилось зображення, на основі якого аналітики Ukraine Weapons Tracker зробили висновок, що ймовірно Йорданія передала ЗСУ зенітні ракети 9М33М2 до комплексів "Оса-АКМ". На це зокрема може вказувати "пустельний" камуфляж одного із контейнерів до зенітної ракети, яка була заряджена в наш ЗРК.

В теорії, Йорданія справжі могла в рамках певних домовленостей передати Україні боєзапас зенітних ракет до "Оса-АКМ". Ця країна є одним із учасників зустрічей у форматі "Рамштайн", і тут її можливості цілком могли бути задіяні для зміцнення нашої ППО. Але стверджувати напевне, що це саме Йорданія дала нам зенітні ракети саме типу 9М33М2 – достатніх підстав поки що нема.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що свої Ми-17 для ЗСУ міг дати далекий Еквадор, хоча ця країна все заперечує

Аналітики Ukraine Weapons Tracker наводять дані, за якими Йорданія мала в своєму розпорядженні 52 комплекси "Оса-АК", які були списані в 2017 році, і за деякий час 35 таких ЗРК начебто були продані до Вірменії.

За деякими даними з відкритих джерел, за радянських часів було виготовлено всього близько 700 ракет 9М33М2 до "Оса-АК". Ці ракети мають дальність стрільби до 10 км та висоту ураження цілі до 5 км. Водночас, найбільш поширеними ракетами до комплексів "Оса-АКМ" є ракети 9М33М3 із заявленою дальністю стрільби до 15 км.

Водночас, The Military Balance 2022 вказує, що Йорданія має в своєму розпорядженні також деяку кількість ПЗРК типів "Игла" та "Стрела-3", та 92 ЗРК "Стрела-10" (до яких, за даними SIPRI, було придбано 1250 зенітних ракет). Цілком ймовірно, що у разі відповідного рішення частина такого зенітно-ракетного Йорданії також може зміцнити ЗСУ.

Комплекси "Оса-АК" та "Стріла-10" армії Йорданії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти почали активніше використовувати термокамуфляж для маскування від тепловізора: як працює й чи дійсно є загроза