xcounter
#

Чи може ізраїльська ракетна система PULS бити американськими GMLRS і чому взагалі постає таке питання

1544
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Німеччина вже начебто зупинилася на EuroPULS, яку будуть робити спільно з ізраїльською Elbit Systems, але в цій історії є свої нюанси

На виставці Eurosatory німецька Rheinmetall спільно з американською Lockheed Martin представила подальшу еволюцію ракетної системи HIMARS під назвою GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System), яка подвоєний залп і також може, крім стандартного озброєння у вигляді GMLRS та ATACMS, використовувати й такі нові ракети, як GMLRS-ER, PrSM, 122-мм ракети, а також крилату ракету AGM-158 JASSM.

ракетна система GMARS
Ракетна система GMARS, фото — Rheinmetall

Поява GMARS на виставці у Парижі стала дійсно знаковою подією ще й в тому контексті, що ізраїльський конкурент цієї ракетної системи під назвою PULS вже починає крокувати Європою — першою ракетну систему PULS від Elbit замовила Данія на заміну поставлених Україні артилерійських систем, а згодом на ізраїльську розробку кинули око й Нідерланди, підписавши контракт на постачання своєї системи.

Читайте також: Leopard 2 отримують прагматичний КАЗ ASPIS NG для захисту від дронів та атак згори
ракетна система PULS
Ракетна система PULS, фото — Elbit Systems

Але найбільш критичним і вирішальним покупцем у конкуренції між PULS та GMARS має стати Німеччина, яка раніше вже висловлювала зацікавленість ізраїльською розробкою, а точніше — концепцією EuroPULS, проєктом ізраїльської Elbit та європейської KNDS, причому тут є ось такий цікавий нюанс, який відзначає видання Defense News — що історія з модифікацією ракетної системи PULS для Німеччини базувалася на тому, що ця машина зможе запускати ракети GMLRS, які вже є на озброєнні низки країн в Європі.

Але схоже, що Rheinmetall та Lockheed Martin аж ніяк не сподобалося, що Elbit просуває свою систему PULS (EuroPULS), фактично "паразитуючи" на ракеті GMLRS від Lockheed Martin, тож представники обох компаній зробили свої відповідні заяви на виставці Eurosatory.

Тези генерального директора Rheinmetall звучали відносно стримано — за його словами, коли інші кажуть про універсальну здатність їхньої системи запускати різні ракети, це частіше за все не відповідає дійсності. Паппергер зауважив, що це впливає "фрагментації фондів розвитку та національному егоїзму", і наголосив на тому, що це ізраїльське озброєння не пройшло перевірку боєм в Україні.

А от віцепрезидент зі стратегії та розвитку бізнесу сухопутних військ Lockheed Martin Говард Бромберг висловився доволі однозначно. "Наше сімейство боєприпасів РСЗВ не може бути інтегровано до системи PULS — якщо Німеччина обере PULS, вона не зможе отримати доступ до наших ракет", — відзначив представник американської компанії в розмові з виданням, наголосивши, що це стосується й нової ракети PrSM (Precision Strike Missile). В Elbit Systems такі заяви відмовилися коментувати.

В будь-якому випадку, остаточне рішення тут залишатиметься за Німеччиною, яка буде спиратися на думку власних військових, а також на такий фактор, як ступінь локалізації виробництва, які запропонують конкуренти. Разом з тим, Бундестаг вже раніше відтермінував рішення про закупівлю першої партії PULS — його відклали до кінця цього року.

Читайте також: Південна Корея скасує заборону передачі Україні озброєння у відповідь на союз РФ та КНДР