xcounter
#

Чехія передумала шукати заміну своїм БМП-2, "ставить на паузу" контракт вартістю понад $2 мільярди

2996
БМП-2 чеської армії, фото ілюстративне
БМП-2 чеської армії, фото ілюстративне

Чеські військові стверджують, що їх вимогам не відповідає жоден європейський виробник бойових машин піхоти

Міністерство оборони Чехії зупинило тендер на купівлю бригадного комплекту в 210 бойових машин піхоти, які мали би прийти на заміну БМП-2. На таку закупівлю чеське оборонне відомство готове було витратити 2,4 мільярди доларів, пише портал Defence Brief.

Бойова машина піхоти CV90 від BAE Systems, одна із "кандидатів" на заміну чеським БМП-2, фото ілюстративне

Конкурс на поставку бойових машин піхоти на заміну БМП-2 Міноборони Чехії оголосило в 2019 році. Одна із головних умов цього конкурсу був рівень локалізації виробництва за участі підприємств чеського ОПК на рівні не менше 40%.

Читайте також: ​Бойові модулі Aselsan для "Хорунжого" та "Козак-2М": що пропонує Туреччина для української бронетехніки (відео)

Учасниками тендеру стали чотири гравці - CV90 від шведського філіалу BAE Systems, Ascod від General Dynamics та двох "німців" від Rheinmetall - Puma S1, яка розроблена спільно з Krauss-Maffei Wegmann, а також Lynx KF41.

Бойова машина піхоти Ascod 42 від General Dynamics Land Systems, одна із "кандидатів" на заміну чеським БМП-2, фото ілюстративне

У фінал випробувань пройшли троє учасників – шведи зі своєю CV90, General Dynamics зі своєю БМП Ascod, та німці із Rheinmetall зі своєю БМП Lynx KF41. Випробування зразків-"фіналістів" тривали шість тижнів. За підсумками випробувань конкурсна комісія Міноборони Чехії в складі 15 осіб винесла вердикт, що начебто жоден із трьох зразків не відповідає конкурсним умовам.

Якою буде доля тендеру на поставку 210 бойових машин піхоти для Чехії – поки невідомо.

Бойова машина піхоти Lynx KF41, одна із "кандидатів" на заміну чеським БМП-2, фото ілюстративне
Читайте також: Білоруський алігатор - удосконалений БТР "Кайман" з модулем АДУНОК-БМ-30