xcounter
#

C-130 Hercules буде мати амфібійну версію: все для того, щоб переграти Китай на полі бою

1516
Lockheed Martin MC-130J
Lockheed Martin MC-130J

Командування спеціальних операцій США (SOCOM) вивчає можливість перетворення свого Lockheed Martin MC-130J у літак-амфібію шляхом додавання двох великих поплавків під його корпусом

SOCOM зацікавилася цією ідеєю на віртуальній промисловій конференції Сил спеціальних операцій США 19 травня. Оновлений літак отримає назву MC-130J Amphibious Capability або ж MAC.

MC-130J
Концепція літака-амфібії MC-130J

Так, США повертаються до ідеї літаків-амфібій зокрема через те, що арсенал китайських балістичних та крилатих ракет великої дальності змушує Пентагон задуматися про різні способи розосередження своїх сил в районах Тихого та Індійського океанів.

Читайте також: З моря на сушу за 8 секунд: які човни-амфібії посилять ВМС США

Тому ВПС США просувають свою стратегію Agile Combat Employment – оперативну концепцію, засновану на розосередженні літаків по злітно-посадкових смугах віддалених островів, щоб уникнути втрати великої кількості бойової авіації.

А оскільки літак амфібія може приземлитися як на смузі, так і на воді, китайським військовим буде важче передбачити, де саме буде літак.

Lockheed Martin MC-130J
Lockheed Martin MC-130J

Протягом останніх десятиліть до ідеї створення амфібійної версії С-130 поверталися декілька разів. Наразі у SOCOM підкреслюють, що вони працюють над тим, щоб визначити, чи можлива реалізація цього проєкту.

"Це доволі важка фізична та інженерна програма. Ми працюємо з промисловістю над техніко-економічним обгрунтуванням, експлуатаційними дослідженнями, а також над деякими зусиллями з цифрового дизайну, щоб виявити кращий спосіб рухатися вперед", – зазначає полковник ВПС США Кеннет Кюблер, виконавчий директор програми SOCOM.

CV-22 Osprey
MC-130J, серед усього, використовується й для дозаправлення CV-22 Osprey

Наразі у SOCOM кажуть, що розробка літака знаходиться на занадто ранній стадії, щоб казати про можливі терміни його розгортання.

Ще один цікавий момент: зазвичай MC-130J використовують для перевезення та поповнення запасів війсь спецпризначення в тилу ворога, а також для виведення солдатів та дозаправлення у повітрі вертольотів спецоперацій та конвертоплана Bell Boeing CV-22 Osprey.

конвертоплан Bell
Конвертоплан нового покоління, ескіз від Bell

Водночас у SOCOM кажуть, що версія MAC може мати інший набір задач і його використання залежатиме від результатів експлуатаційних досліджень.

Інтерес з боку SOCOM до концепції MAC виник у зв’язку з тим, що Китай просуває розробку AVIC AG600 – чотиримоторного турбогвинтового літака-амфібії, який провів ходові випробування у 2020 році.

Читайте також: Американським морпіхам пропонують Cottonmouth: перший показ прототипу нової бойової амфібії від ​Textron Systems