xcounter
#

З моря на сушу за 8 секунд: які човни-амфібії посилять ВМС США

2799
З моря на сушу за 8 секунд: які човни-амфібії посилять ВМС США

Розробник човна впевнений: компанія невдовзі отримає значне замовлення від Армії США

Військово-морські сили США придбали французький човен "нового типу" Iguana Interceptor – це високошвидкісний човен, що здатен за потреби випускати гусениці, схожі на танкові, завдяки яким човен може пересуватися по суші.

Човен має склопластиковий корпус, посилений вуглецевим волокном, має два підвісні мотори та здатен розвивати швидкість до 50 вузлів (близько 93 км/год). Човен розрахований на 5 осіб і може перевозити загалом близько 1200 кг корисного навантаження.

Читайте також: ВМСУ передали 10 катерів та 70 надувних човнів від США (фото)
Човен-амфібія
Цей човен надає нових можливостей, наприклад, під час захоплення ворожих островів

За командою цей човен за 8 секунд може розгорнути пару гумових гусениць, посилених кевларом, та виповзти з води на сушу і рухатися там зі швидкістю 7 км/год.

Наразі відомо, що у 2020 році ВМС США отримали два таких човни для випробувань та оцінки. Американські військові планують використовувати ці човни для спостереження на мілині, де стануть у пригоді як "водні", так і "наземні" можливості човна.

Човен-амфібія
Концепція використання човна

Ці човни також, ймовірно, будуть ідеальними для виконання таких задач, як проникнення на узбережжя ворожої території: він може наблизитися до ворожого острова та сховатися на суші замість того, щоб залишатися на пляжі, де він буде легкою мішенню

Iguana Interceptor також може постачати необхідний вантаж, підбирати поранених чи допомагати у ліквідації наслідків стихійних лих. Ці човни також можуть перекидувати берегові загони у міста, де немає пірсів та доків.

Хоча цей човен може мати на борту кулемет, броня в нього мінімальна, тому його не можна назвати повноцінною "бойовою машиною" і він не може замінити броньований автомобіль.

човен-амфібія
Iguana Interceptor

Разом з тим, компанія-розробник цього човна Iguana Yachts впевнена, що Пентагон хоче придбати більше таких човнів, стверджуючи про те, невдовзі отримає від Армії США велике замовлення.

Раніше Defense Express розповідав про крутий концепт доставки морських спецпризначенців від британської компанії.

Так, британська компанія SubSea Craft працює над розробкою досить незвичного судна VICTA для військово-морських сил. Його "фішка" в тому, що він буде поєднувати в собі функції швидкісного катера й мінісубмарини. Призначення розробки – виконання спецоперацій.

Читайте також: Безпілотник MQ-9 Reaper вперше стежив за підводним човном