xcounter
#

Американським морпіхам пропонують Cottonmouth: перший показ прототипу нової бойової амфібії від ​Textron Systems

Ветерана LAV-25 з формулою 8х8 може замінити платформа 6х6
Розвідувальна машина Cottonmouth компанії Textron Systems
Розвідувальна машина Cottonmouth компанії Textron Systems
2310

Cottonmouth - це, власне, отруйна, а відтак, дуже небезпечна водяна змія. Тож слід визнати, що американська компанія Textron Systems вже зробила вдалий маркетинговий хід, обравши цю назву для своєї нової озброєної розвідувальної машини для морської піхоти.

Перший протопип нової розвідувальної машини Cottonmouth компанія Textron Systems представила днями - з прицілом на участь і перемогу у конкурсі по заміні легкої колісної бойової машини піхоти LAV-25, яку вже тривалий час використовують американські морпіхи.

Повнопривідна LAV 25 8x8 з 25-міліметровою автоматичною гарматою була розроблена як мобільна розвідувальна платформа. Працюючи на 275-сильному дизельному двигуні з турбонаддувом, LAV-25 може досягати на дорогах швидкості до 100 км на годину. LAV-25 як амфібія здатна перетинати річки і навіть великі водні перешкоди - наприклад, як Панамський канал. І LAV 25 досить легкий, щоб його можна було перевозити не лише на великих транспортних засобах, таких як С-5 і С-130, але навіть на вертольоті CH-53E Sea Stallion.

LAV-25 - це восьмиколісна броньована розвідувальна машина-амфібія, побудована General Dynamics Land Systems і яка використовується з 1980-х років. Колісна LAV-25, на базі якої створено ціле сімейство машин, потребує заміни, на що налаштоване керівництво Морської піхоти.

Читайте також: БТР 6х6 армії України не потрібні. Чи, може, все ж потрібні?

ARV Cottonmouth
ARV Cottonmouth гарно плаває на малюнках від розробника

Управління морських досліджень (ONR) оголосило, що фінансує дослідження для розробки броньованої розвідувальної машини наступного покоління (ARV), готуючись замінити поточний парк застарілих бойових машин. Тож Textron Systems вже готова до цього змагання.

Перспективний розвідувальний автомобіль ARV Cottonmouth, якщо зважати на фото та відео від Textron Systems, оснащений дистанційно керованим модулем Kongsberg RS4-J. Озброєння складається з великокаліберного 12,7-мм кулемета Browning M2, протитанкової керованої ракетної установки FGM-148 Javelin та оптоелектронної системи спостерження та наведення.

ARV Cottonmouth
Ходові випробування протопипу ARV Cottonmouth

Заявляється, що Cottonmouth буде по самі верхівки антен нафарширований вдосконаленими датчиками розвідки та спостереження повного спектру задля виконання місій вдень та вночі задля перемоги над загрозами, що перебувають за межею видимості.

ARV Cottonmouth
ARV Cottonmouth - бокова проєкція

Також він оснащений засобами зв’язку для передачі інформації, спроможний виконувати завдання РЕБ, здатний інтегрувати робототехніку та технології штучного інтелекту для виконання спільних місій за участю безпілотних та пілотованих платформ різного призначення.

Представники Textron Systems наголощують, що "ARV забезпечить військовослужбовів живучою, амфібійною, мобільною, мережевою та летальною платформою для домінування у просторі бою".

Проте усі технічні характеристики запропонованої машини поки залишаются за лаштунками. Але показово, що Cottonmouth - на відміну від LAV-25 8х8 - це амфібійна платформа з формулою 6х6, що є підтвердженням тренду, який Defense Express висвітлював у своїх публікаціях. З огляду на вітчизняні пропозиції оснащувати морську піхоту ЗС України новими модульними машинами "Отаман 6х6".

Читайте також: Морська піхота США отримає 18 нових бронетранспортерів ACV: скільки це коштуватиме бюджету країни